Bierreuzen in gesprek over fusie

De Belgische bierbrouwer Interbrew staat mogelijk voor een grote deal. De brouwer van onder meer Stella Artois liet gisteren weten in gesprek te zijn met zijn Braziliaanse branchegenoot Ambev, in omvang de vijfde brouwer ter wereld.

Interbrew beperkte gisteren zijn commentaar tot de mededeling dat het overleg zou kunnen leiden tot ,,een significante transactie''. Het bedrijf voelde zich genoodzaakt dit te melden nadat vorige week berichten in de Braziliaanse pers waren verschenen over de gesprekken.

Ambev is ook van Heineken geen onbekende. De Braziliaanse brouwer kaapte in 2002 een belang van 37,5 procent in Quinsa, de moedermaatschappij van de Argentijnse brouwer Quilmes, voor de neus van het Nederlandse concern weg.

Het Braziliaanse bedrijf is op het gebied van bier en frisdranken het grootste concern in Zuid-Amerika en het op vijf na grootste ter wereld. De onderneming produceert jaarlijks ongeveer 60 miljoen hectoliter bier en 18 miljoen hectoliter frisdrank.

Ambev ontstond in 2000 door een fusie van de Braziliaanse brouwers Brahma en Antarctica tot Companhia de Bebidas das Américas, in het Engels American Beverage Company. De onderneming heeft in eigen land een marktaandeel van 70 procent en is ook sterk in Uruguay, Argentinië en Venezuela. De belangrijkste merken zijn Brahma, Antarctica en Skol.

De gezamenlijke bierproductie van Interbrew en Ambev overtreft die van 's werelds grootste brouwer, het Amerikaanse Anheuser-Busch met het merk Budweiser. Anheuser kwam vorig jaar uit op 128 miljoen hectoliter. Interbrew verkocht 102 miljoen hectoliter in 2002. Dat bedrijf komt morgen met de resultaten over het afgelopen jaar. Heineken zat vorig jaar op 99 miljoen hectoliter en de huidige nummer twee, het Zuid-Afrikaanse SABMiller, op 116 miljoen hectoliter.

Of het tot een volledige fusie van Interbrew en Ambev komt, is de vraag. Volgens de Braziliaanse financiële krant Valor Economico zijn de twee concerns al vijf maanden in gesprek. Het zou de bedoeling zijn in eerste instantie een belang in elkaar te nemen, maar onafhankelijk te blijven opereren. Pas later zou een samengaan aan de orde komen.