Arjen Robben verruilt PSV voor Chelsea

Arjen Robben speelt vanaf volgend seizoen voor Chelsea. De 20-jarige linkerspits tekende gisteren in Londen een vijfjarig contract. Zijn club PSV ontvangt als afkoopsom een bedrag van ongeveer zeventien miljoen euro.

Eind vorig jaar leek het er nog op dat Robben zijn loopbaan zou voortzetten bij Manchester United. Hij bracht toen op uitnodiging van manager Alex Ferguson een bezoek aan de club van onder meer Ruud van Nistelrooy voor een kennismaking. Onlangs braken United en PSV de onderhandelingen over Robben, die werd gezien als de opvolger van Ryan Giggs, echter af omdat ze het niet eens konden worden over de afkoopsom. Vervolgens meldde Chelsea zich. Gisterochtend werden de onderhandelingen met de Premier-Leagueclub in Eindhoven afgerond. Nadat mede dankzij Robbens zaakwaarnemer Ton Smit een aantal plooien werd gladgestreken, vloog een delegatie van beide clubs met Arjen Robben zelf in een privé-jet naar Londen om het contract te ondertekenen. Tevens werd hij medisch (goed)gekeurd. Verder maakte hij ook kennis met de puissant rijke Russische eigenaar Roman Abramovitsj.

Eerder had de jonge international, die het shirt met het rugnummer 11 krijgt, thuis in zijn flat al bezoek gehad van Chelsea-trainer Claudio Ranieri. De Italiaan, over wie wordt gezegd dat zijn dienstverband aan een zijden draad hangt sinds de club is uitgeschakeld voor de FA Cup en kansloos lijkt voor de landstitel, hield de lichtvoetige Groninger voor in hem absoluut een basisspeler te zien. Chelsea beschikt voor de linkerkant al over ex-Ajacied Jesper Grønkjaer en Damien Duff. De laatste lijkt naar het middenveld te verhuizen. Voor de Deen Grønkjaer dreigt de reservebank. Ranieri heeft Robben exact voorgehouden welke rol hij in zijn sterrenensemble voor hem in gedachten heeft. Zijn vader en begeleider Hans had aanvankelijk zijn twijfels met het oog op de soms chaotische situatie bij de club, waar Winston Bogarde niet eens een rugnummer heeft, Mario Melchiot en Jerrel Hasselbaink vaak op de reservebank zitten en Boudewijn Zenden te licht werd bevonden. Vader Robben is inmiddels de overtuiging toegedaan dat Chelsea een evenwichtig beleid voert.

De miljardair Abramovitsj, die vorig jaar zomer aantrad, investeerde reeds voor 160 miljoen euro aan nieuwe spelers, onder wie Hernán Crespo, Claude Makélélé en Juan Véron. Hij zou al 230 miljoen euro in Chelsea hebben gestoken. De club leefde onder voorzitter Ken Bates op te grote voet en kampte met een schuld van 140 miljoen euro. Abramovitsj, die samenwerkt met de Israëlische spelersmakelaar Pini Zahavi, kocht eind vorig jaar ook directeur Peter Kenyon weg bij Manchester United. Kenyon legde voor zijn oude werkgever al contacten met Robben.

PSV is door deze transactie voor een belangrijk deel uit de rode cijfers. De Eindhovense club verwachtte dat de schuldenlast dit seizoen zou oplopen tot twintig miljoen euro. FC Groningen rekende als ex-werkgever en opleider van Robben pijlsnel uit dat het volgens de nieuwe transferregels ruim zeven ton tegemoet mag zien. De talentvolle linksbuiten zelf gaat in Londen naar verluidt twee miljoen euro netto verdienen.