Arabische Big Brother stuit op verzet van fundamentalisten

Big Brother, de realityshow waarin tv-camera's een groep vrouwen en mannen volgen die samen in een huis zitten opgesloten, had ook de Arabische wereld bereikt, maar het programma heeft niet langer dan een week gelopen.

De serie begon op 22 februari, maar leidde vrijdag tot een protestdemonstratie van 1.000 mensen, onder aanvoering van islamitische geestelijken, in Bahrein waar de Arabische familiezender MBC het programma opnam. Een groep moslimfundamentalistische parlementsleden dreigde in het parlement de minister van Informatie aan de tand te voelen over het programma dat zij als inbreuk op de Bahreinse waarden en tradities verketterden. Gisteren besloot MBC er voorlopig mee op te houden.

De in Dubai gevestigde zender, eigendom van een zwager van de Saoedische koning Fahd, liet weten niet de oorzaak te willen zijn van meningsverschillen en ook niet te willen worden beschuldigd van schending van Arabische waarden. Mogelijk wordt de show, die zoals veel Arabische versies van westerse televisieshows bij gewone kijkers zeer populair was, op een andere locatie hervat.

Het Arabische Golfstaatje Bahrein, dat de Amerikaanse Zesde vloot onderdak biedt, is relatief liberaal, waarschijnlijk de reden waarom MBC het Big Brother-huis daar op een eilandje bouwde. Maar de recente democratisering heeft fundamentalisten meer stem en invloed gegeven, wat roet in het eten gooide. Toch had MBC (Middle East Broadcasting Centre) een kuise versie van de Endemolserie gemaakt die in 1999 in Nederland begon en inmiddels zo'n twee miljard kijkers heeft getrokken.

In Al-Ra'is (de leider, zoals de Arabische Big Brother heette) mochten de zes mannelijke en zes vrouwelijke deelnemers uit verschillende Arabische landen niet in elkaars slaapkamers komen en er waren ook aparte badkamers. Voor de onderlinge contacten was er behalve de keuken en de tuin een speciale ruimte. De villa bevatte verder ook een vrouwenkamer en een gebedskamer. Voor het overige golden de gebruikelijke regels, bijvoorbeeld dat elke week bewoners door kijkers en huisgenoten zouden worden weggestemd.

Een organisator van de betoging van vrijdag, de 34-jarige docente Shahnaz Rabi'i, verklaarde tegen de BBC dat de show ,,een bedreiging voor de islam'' was. ,,Onze godsdienst heeft sterke waarden die zeggen dat jongens en meisjes niet samen mogen zijn'', zei ze. ,,Dit is amusement voor beesten.''