Witte Huis organiseert top over steroïden

De Amerikaanse regering wil een top organiseren om met vertegenwoordigers van de grote Amerikaanse sportbonden en van het Amerikaanse olympisch comité (USOC) de discussie aan te gaan over het gebruik van anabole steroïden door atleten. Het Witte huis wil het bewustzijn over het gebruik van spierversterkers vergroten. In zijn State of the Union riep president George Bush, oud-eigenaar van honkbalclub Texas Rangers, de bonden al op tot strenger beleid ten aanzien van doping.

Officials van USOC en van de hoogste klassen in het honkbal (MLB), American football (NFL), basketbal (NBA) en ijshockey (NHL) bevestigen dat ze benaderd zijn door het Witte Huis.

Woordvoerders van de NFL, NBA en de MLB hebben al toegezegd deel te nemen aan de top maar zeiden dat er nog geen datum is gepland. De NHL heeft nog niet gezegd of het meewerkt aan de top. USOC verwelkomde het initiatief. ,,We kijken uit naar de samenwerking met het Witte Huis in deze belangrijke kwestie. Voor het gebruik van illegale middelen is geen plaats in de sport'', verklaarde Darryl Seibel namens USOC.

Directeur Gene Upshaw van de spelersvakbond van de NFL stelde een voorwaarde: het American football zal alleen vertegenwoordigd zijn als de andere sporten meedoen. ,,We willen niet de enige zijn op de top'', zei Upshaw. Volgens The Washington Post bestaat binnen de vakbond van de honkballers weerstand tegen deelname.

John Smoltz, speler van honkbalclub Atlanta Braves, pleitte gisteren voor strengere tests met het argument dat de integriteit van de sport op het spel staat. Een topconferentie wees hij van de hand. ,,Voer de tests gewoon uit. Een platform is maar een rookgordijn'', zei Smoltz. Hij verklaarde niets te begrijpen van het beleid voor steroïdentests dat in 2002 is vastgesteld voor het honkbal. Vorig seizoen werden steekproefsgewijs tests uitgevoerd waarvan tussen de vijf en zeven procent een positieve uitkomst vertoonde. Dat gaf aanleiding tot het opnemen van een clausule in arbeidsovereenkomsten die toestond dat spelers pas dit seizoen werden gestraft als ze betrapt waren op het gebruik van steroïden.