Vergeten schaatsers zijn weer terug

Bijna vergeten schaatsers bleken bij de wereldbeker- finale in Heerenveen opeens springlevend. De Neder- landse ploeg voor de WK afstanden telt daarom enkele opvallende namen.

De Nederlandse ploeg die morgen vertrekt naar Seoul voor de WK afstanden telt naast sprinter Jan Bos nog enkele schaatsers die een opvallende (r)entree maken.

Ralf van de Rijst mag zijn seizoen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad proberen goed te maken op de 1.500 meter, Frouke Oonk wiste haar naam als `eeuwige reserve' uit door zich soeverein te plaatsen voor zowel de 500 als 1.000 meter, Gianni Romme kwalificeerde zich niet voor de allroundtoernooien en dankt plaatsing voor de 5.000 en 10.000 meter vooral aan een vormcrisis bij Jochem Uytdehaage, Annamarie Thomas greep de laatste strohalm op de 1.000 meter en Helen van Goozen komt na drie jaar anonimiteit weer in beeld op de 5.000 meter. Zij nemen de plaatsen in van thuisblijvers als Tom Prinsen, Ids Postma, Beorn Nijenhuis, Simon Kuipers en Uytdehaage.

Het kan raar lopen met selectiewedstrijden, zoals de wereldbekerfinale in Heerenveen er afgelopen weekeinde één was voor de Nederlanders. Weinigen verwachtten Bos op het podium en niemand zou raar hebben opgekeken als Uytdehaage zou zijn gehuldigd. Maar uitgerekend het tegenovergestelde gebeurde. Dat Oonk naar de wereldkampioenschappen afstanden gaat, is niet zo verrassend als de wijze waarop ze dat deed.

Ze nam in Heerenveen op de sprintafstanden overtuigend de tweede plaats in achter de in Nederland onaantastbare Marianne Timmer en stelde Andrea Nuyt en Annamarie Thomas ver in haar schaduw. Van Van de Rijst was sinds de Nederlandse allroundkampioenschappen weinig meer vernomen. Hij leek zijn doorbraak van vorig jaar niet te bestendigen, maar dook in Heerenveen plotseling uit het niets op met een vierde plaats en snelle tijd (1.48,68) op de 1.500 meter.

Maar de opvallendste naam is die van Van Goozen, vier jaar geleden nog wereldkampioene junioren. De uit Hoogmade afkomstige, in Heerenveen woonachtige schaatsster verdronk gedurende haar twee eerste jaren als senior in het moeras van een grote sponsorploeg, raakte overtraind en komt na drie jaar pas weer aan het niveau waarop zij na haar juniorentijd geacht werd te presteren.

Van Goozen is hét voorbeeld van een sportvrouw die aan haar lot werd overgelaten en daardoor in een sportieve crisis belandde. Zij stapte als succesvolle junior over naar de ambitieuze ploeg SpaarSelect van trainer Peter Mueller zonder dat ze de gelegenheid kreeg aan het niveau bij de senioren te wennen.

Van Goozen: ,,Ik moest als jong meisje in een ploeg met olympische kampioenen het volledige programma meedraaien. Die stap bleek te groot, met als gevolg dat ik mezelf compleet over de kop heb gejaagd. Dat heeft twee jaar geduurd, plus nog een derde jaar om te herstellen en op te bouwen. Ik moest echt van heel ver komen. Pas nu heb ik het gevoel tegen mijn oude niveau aan te zitten.''

Van Goozen werd het slachtoffer van de onevenredige verdeling van aandacht, een mechanisme dat bij meer ploegen vooral schaatssters pijnigt. Neem Annamarie Thomas, die bij SponsorLoterij van de gevierde trainer Jac Orie in de schaduw staat van kampioenen als Marianne Timmer, Erben Wennemars (winnaar wereldbeker 1.000 meter), Gianni Romme en Mark Tuitert (winnaar wereldbeker 1.500 meter) en niet de begeleiding krijgt die zij nodig heeft. Thomas heeft zich daardoor niet geplaatst voor de allroundtoernooien en stelde slechts op de valreep op de 1.000 meter deelname aan de wereldkampioenschappen afstanden veilig.

Met Andrea Nuyt gaat het evenmin goed sinds zij wordt getraind door Gerard Kemkers, die zijn handen ook vol heeft aan Renate Groenewold, Carl Verheijen en Jochem Uytdehaage, schaatsers die allen een grote titel achter hun naam hebben. Nuyt gaat alleen voor de 500 meter naar de WK afstanden, maar zij dankt haar uitzending vooral aan gebrek aan concurrentie op die afstand. Kemkers ontkent overigens dat Nuyt onvoldoende aandacht krijgt. Maar een verklaring voor haar falen heeft hij niet.

Wie als schaatser tussen wal en schip valt doet er goed aan zich te vervoegen bij trainer Wim den Elsen, trainer van de regio Zuid-Holland. Hij verstaat de kunst om uitgerangeerde schaatsers te revitaliseren.

Nadat hij Van de Rijst weer had teruggebracht aan de top, pikte hij Bob de Jong op uit de goot en liet hij hem opbloeien tot winnaar van de wereldbeker in het gecombineerde klassement van de vijf en tien kilometer. Den Elsen is ook de man die Van Goozen vertrouwen schonk nadat DSB, ondanks een doorlopend contract, geen gebruik meer van haar diensten wilde maken. Overigens komt de ploeg haar financiële verplichtingen ten opzichte van de schaatsster keurig na.

Mocht Van Goozen een derde keer in aanmerking komen voor een contract bij een sponsorploeg, dan zal dat gebeuren onder haar voorwaarden. De schaatsster: ,,Ik moet verzekerd zijn van een goed programma; ik wil investeren in mijn carrière, niet in geld. En het moet een gezellige ploeg zijn. Ik begin zeker geen tweede keer aan een ongewis avontuur; die les heb ik nu wel geleerd.''

    • Henk Stouwdam