Valery Gergjev dirigeert Mahler en Verdi-requiem

Valery Gergjev, de chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dirigeert in het volgende seizoen bij zijn orkest uitvoeringen van twee groot bezette werken: de Achtste symfonie van Mahler en het Requiem van Verdi. Beide concerten klinken ook in de Zaterdagse Matinee in het Amsterdamse Concertgebouw. Jaap van Zweden dirigeert het War Requiem van Britten.

De componist HK Gruber dirigeert in Rotterdam de Nederlandse première van zijn Dancing in the Dark en de cellist Anssi Kartunen speelt het moeilijke Celloconcert van Magnus Lindberg. Ingo Metzmacher vervolgt zijn Hartmanncyclus, Daniel Harding dirigeert de Tiende symfonie van Mahler en het Hoboconcert van Martinu met Alexei Ogrintsjoek als solist.

Het Gergjev Festival vindt plaats van 15 tot en met 23 oktober onder de titel `De wereld van Tsjaikovski'. Gergjev, Harding, Gruber en Van Zweden dirigeren het Rotterdams Philharmonisch Orkest tijdens buitenlandse optredens. Met Gergjev maakt het orkest in maart een Duitse tournee. Gastdirigenten zijn verder Vladimir Jurowski, Ed Spanjaard, Hans Leenders, Mark Wigglesworth en Stéphane Denève. Onder de solisten zijn violiste Janine Jansen en cellist Pieter Wispelwey.