Tunesische geitenstoofpot

Bereiding: Vraag de slager het geitenvlees in handzame stukken te hakken. Verhit voldoende van de olie in een ruime stoofpan (met goed sluitend deksel). Bak hierin op halfhoog vuur uien, knoflook en naar smaak cayennepeper al roerend tot de uien zacht beginnen te worden. Voeg de stukken geitenvlees toe en bak ze rondom even mee tot de rauwe vleeskleur is verdwenen. Bestrooi alles met zout en smoor het geitenvlees 30 minuten op laag vuur in gesloten pan; voeg zonodig nu en dan 1-2 eetlepels hete bouillon toe zodat de uien niet aanbakken en verpieteren. Voeg vervolgens de stukjes pompoen toe, bestrooid met wat zout. Stoof ze 20 minuten mee met het vlees alvorens tot slot de kikkererwten toe te voegen. Laat alles tezamen nog 10-15 minuten stoven of zolang als nodig is om het vlees lekker gaar te krijgen. Proef of het gerecht voldoende gezouten is. Grote eters kunnen hier nog couscous of polenta bij serveren, maar het is niet echt nodig vanwege de kikkererwten. Het is wel lekker om nadien nog wat bindsla te serveren met een avocado en veel peterselie en bieslook erdoor gesnipperd en aangemaakt met een eenvoudige dressing van goede wijnazijn, zout en versgemalen zwarte peper en olijfolie extra vierge. Doe dat eens uit de losse hand meteen over de sla in de kom. Eerst uit de fles wat olijfolie erover sprenkelen, dan wat azijn, zout erover en royaal peper erbij malen. Vervolgens met twee houten vorken de salade van onderaf oppakken en terug laten vallen en dat herhalen totdat het blad voldoende is gedraaid en daardoor goed is aangemaakt. Proef de sla en als de smaak niet op sterkte is nog wat olie of drupje azijn toevoegen, maar zuinigjes aan, de salade moet `droog' blijven, dat wil zeggen dat zich onderin de slabak geen ophoping van dressing verzamelt. Wie dit enkele malen doet, krijgt op den duur de juiste hoeveelheden van een en ander goed in de vingers. Op die manier is sla altijd snel aangemaakt.

Morgen: Chinese soep

    • Florine Boucher