Theo Bruins

De foto op de cd met de complete werken van componist/pianist Theo Bruins (1929-1993) is van een flinke afstand op de rug genomen, wazig onduidelijk achter een venster. Dat lijkt veelbetekend voor deze bescheiden musicus, die zich op de achtergrond hield en nooit met zijn werk leurde.

Het complete werk van Bruins bestaat uit zeven composities, op een klavecimbelstuk na bestemd voor de piano.

Bruins bleef de serialiteit trouw en wees elke vorm van neo-Romantiek af als te gemakzuchtig. Opmerkelijk daarbij is, dat hij wel Schönbergs techniek omarmde, maar niet diens wringend expressionisme. Dat blijkt meteen al uit het eerste stuk, de Six pièces brèves. Het innemende Pianoconcert uit 1952 heeft zelfs meer weg van Pijper. Strenger van opzet is de Sonate die drie jaar later ontstond.

Na de Boulez-achtige, schitterend uitgewerkte Sei studie (1963), componeerde Bruins twintig jaar niets. Ook in de drie laatste werken bleef hij zijn idioom trouw. Helderheid, daar streefde hij na. Vandaar dat een compositie voor twee piano's niet vier- maar driehandig is. En vandaar zijn kritiek op Tristan Keuris: prachtige muziek, zeker, maar soms te vol en sappig.

Theo Bruins: complete werken. Q Disc 97045

    • Ernst Vermeulen