Schröder en Hamburg

De vrije hanzestad Hamburg gold decennialang als een rood bolwerk in Duitsland. De sociaal-democraten hadden het er meer dan veertig jaar voor het zeggen. Tot op zekere hoogte viel er een parallel te trekken met die andere West-Europese havenstad, Rotterdam, waar de Partij van de Arbeid sinds de Tweede Wereldoorlog de meerderheid had. Net als in de Maasstad werden in Hamburg de socialistische bestuurders door de kiezers uiteindelijk afgestraft. Interne ruzies, plaatselijke schandaaltjes en vooral gebrek aan besef van wat er onder het electoraat speelde, maakten dat de SPD door de grote rivaal CDU werd verslagen. Sinds 31 oktober 2001 heeft Hamburg een christen-democratische burgemeester, de populaire Ole von Beust. Zijn partij boekte gisteren bij regionale verkiezingen in de deelstaat Hamburg een spectaculaire winst. De CDU haalde ruim 47 procent van de stemmen en kan als ze wil alleen regeren. In 2001 haalde de CDU slechts 26,2 procent. De verkiezingswinst is de grootste van een Duitse politieke partij sinds 1945.

In Hamburg speelden in de laatste verkiezingsrace tal van plaatselijke kwesties die met de landelijke politiek weinig of niets te maken hadden. De CDU werkte er in een coalitie samen met de liberale FDP, die de loco-burgemeester leverde. Deze Ronald Schill haalde met een rechts-populistisch programma in 2001 bijna 20 procent van de stemmen. Tijdens een hoogopgelopen rel vorig jaar verweet hij burgemeester Von Beust, die homoseksueel is, vriendjespolitiek. Schill werd van zijn functie ontheven, uit zijn partij gegooid en slaagde er zondag niet in met een nieuwe groepering de kiesdrempel te halen.

De SPD, de partij van bondskanselier Schröder, daalde in Hamburg van 36,5 procent naar 30,5 procent – een naoorlogs dieptepunt. Haar lijsttrekker, Thomas Mirow, trad gisteravond af. 2004 is een belangrijk verkiezingsjaar in de Bondsrepubliek. Her en der zijn deelstaatverkiezingen. In Berlijn kijken de partijkopstukken met argusogen toe. Plaatselijke verkiezingen zeggen altijd iets over de populariteit van de landelijke coalitie. De sociaal-democratische kanselier Gerhard Schröder heeft indirect klop gekregen in Hamburg. Zijn polulariteit was al gering, maar Schröder is politiek gezien een taaie. Toch zijn de uitslagen in de hanzestad van grote betekenis voor hem. De rode burcht daar lijkt gesloopt. Het is nog te vroeg voor het stellen van de vertrouwensvraag in de Bondsdag over het aanblijven van de kanselier, maar Schröders mandaat brokkelt wel zienderogen af.

Gerectificeerd

Schröder en Hamburg

In het hoofdartikel Schröder en Hamburg (1 maart, pagina 7) staat dat de Hamburgse politicus Ronald Schill lid is van de liberale FDP. Dit is onjuist. Schill richtte in 2000 een eigen partij op, de Partei Rechtsstaatlicher Offensive (PRO) en deed tijdens de laatste verkiezingen mee als lijsttrekker van de nieuwe partij ProDM/Schill.