Ronald en Nancy

Amerika stond op zijn kop toen CBS een serie wilde uitzenden over Ronald en Nancy Reagan. In Nederland rimpelt niets nu RTL4 de komende dagen een voormalig president in al zijn kwetsbaarheid op het scherm brengt.

De miniserie First Family: The Reagans met in de hoofdrollen James Brolin en Judy Davis zorgde in november 2003 nog voor de uitzending voor veel ophef. De president zou worden afgeschilderd als een dommige rauwdouwer en zijn vrouw als een haaibaai met een scherpe tong. Dat Reagan lijdt aan Alzheimer en zich niet kan verdedigen maakte de positie van de tv-makers zwak. De hele erfenis van Reagan, tijdens zijn presidentschap vaak omstreden, later de held van conservatief Amerika, leek beklad te worden.

The Reagans zou door het grote Amerikaanse netwerk CBS worden uitgezonden, maar door de kritiek zag men daar op het laatste moment vanaf. In plaats daarvan was de serie op 30 november te zien op een klein abonneekanaal. De recensies vielen vervolgens mee. De serie was niet veel beter of slechter dan de doorsnee miniserie en eigenlijk kwamen Nancy en Ronald eruit als een best wel hartverwarmend echtpaar. Het biedt een wat haastig beeld van twee mensen die veertig jaar intiem samenwerken. Al was volgens het vakblad Variety te merken dat de makers anti-Reagan waren. Ze besteden bijvoorbeeld veel meer aandacht aan het Iran-contra-schandaal dan aan de rol van Reagan bij de val van het Sovjetrijk.

First Family: The Reagans is van vanavond tot en met donderdag te zien van 22.30 tot 23.30 uur op RTL4. Volgende week zijn Barend en Van Dorp terug op dat tijdstip.