Qatar woedend om represaille Moskou

In Rusland zijn gisteren twee Qatarezen gearresteerd, in een kennelijke represaille voor de recente arrestatie van twee Russen in Qatar.

De Qatarezen werden gearresteerd op het vliegveld van Moskou. Het gaat om twee begeleiders van een judoploeg, die op weg was naar een toernooi in Belgrado. De regering van Qatar werd over de arrestaties geïnformeerd, maar kreeg niets te horen over de redenen van de arrestaties. Na een dringend verzoek uit Doha beloofden de Russen vandaag opheldering te verschaffen.

Qatar gaat ervan uit dat de aanhoudingen verband houden met die van twee Russische veiligheidsagenten in Qatar. De Russen worden verdacht van de moord op Zelimchan Jandarbijev, ex-president van Tsjetsjenië, op 13 februari. Jandarbijev, die al enkele jaren in Qatar woonde, kwam om het leven door een bomaanslag op zijn auto.

De Russische regering heeft Qatar herhaaldelijk gevraagd om de vrijlating van de twee arrestanten, die werden omschreven als veiligheidsfunctionarissen die in Qatar waren in het kader van de strijd ,,tegen het internationale terrorisme''. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Saltanov hield de regering van Qatar gisteren nog voor dat zij verantwoordelijk is voor alle gevolgen van de aanhouding als de twee Russen niet worden vrijgelaten.

Na de aanhouding van de twee Qatarezen in Moskou beschuldigen Qatarese kranten de Russen van ,,piraterij'' ter verwezenlijking van ,,hun stupide doeleinden'', zoals het blad Asharq – meerderheidsaandeelhouder: de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken – schreef. ,,Rusland treedt alle wetten ten aanzien van de bilaterale relaties met voeten.'' De krant al-Rayah schreef dat ,,het Kremlin optreedt als de maffia''.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de landen van de Samenwerkingsraad van de Golf – naast Qatar zijn dat Saoedi-Arabië, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Oman – hebben zich in het conflict gisteren solidair verklaard met Qatar, maar in een communiqué tevens nadruk gelegd op het belang van de betrekkingen tussen Rusland en de Golfstaten.