Praten over N-Korea gaat door

De tweede ronde gesprekken over het Noord-Koreaanse nucleaire programma die afgelopen zaterdag in Peking werd afgesloten, heeft nauwelijks concrete resultaten opgeleverd. Wel werden afspraken gemaakt over vervolgonderhandelingen.

De gesprekken, waaraan naast gastland China en Noord Korea ook de Verenigde Staten, Rusland, Japan en Zuid-Korea deelnamen, werden tegen de eerdere verwachting in toch niet afgesloten met een gemeenschappelijke verklaring. Noord-Korea kwam op het laatste moment met wijzigingsvoorstellen voor de slottekst.

De zes deelnemende landen kwamen na vier dagen van onderhandelen alleen overeen om eind juni een derde gespreksronde te houden, en om werkgroepen in te stellen om over deelaspecten van een mogelijk akkoord te spreken.

Op het belangrijkste twistpunt tussen Washington en Pyongyang werd geen enkele vooruitgang geboekt. Het betreft een mogelijk Noord-Koreaans programma voor de verrijking van uranium. Volgens de VS hebben Noord-Koreaanse regeringsvertegenwoordigers in oktober 2002 aan de VS meegedeeld dat ze over een dergelijk programma beschikken. Verrijkt uranium is een grondstof voor de productie van atoombommen, en volgens de VS beschikt Noord-Korea inmiddels over één of twee kernwapens. Noord-Korea ontkende in Peking opnieuw het bestaan van een dergelijk programma, waardoor een bevriezing van dat programma volgens Pyongyang ook geen onderwerp van gesprek kan zijn. Washington bleef echter bij zijn eis van een complete, verifieerbare en onomkeerbare ontmanteling van alle nucleaire faciliteiten, inclusief die voor uraniumverrijking.

Toch verklaarden Amerikaanse functionarissen zich na afloop van de onderhandelingen in Peking positief over de uitkomst. Analisten spreken het vermoeden uit dat Amerika niet wil dat de gesprekken mislukken vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november van dit jaar, omdat de regering-Bush Noord-Korea niet tot onderwerp in de verkiezingsstrijd wil maken.