Poetin maakt Fradkov premier

President Poetin heeft vandaag de relatief onbekende bestuurder Michail Fradkov (53) als premier voorgedragen. De Russische beurs daalde na het nieuws met 2,5 procent, maar herstelde zich daarna.

De Doema stemt nog voor het eind van de week over de premier, maar met een tweederde meerderheid voor Poetins partij `Verenigd Rusland' lijkt zijn benoeming verzekerd. Fradkov is een carrièrebureaucraat die al onder Brezjnev in het ministerie van Buitenlandse Handel werkte en door president Boris Jeltsin meermalen tot minister werd benoemd en ontslagen. Onder Poetin leidde hij de belastingpolitie en was hij gezant bij de EU.

Poetin noemde Fradkov vanochtend een professioneel en ordelijk bestuurder met brede ervaring binnen het staatsapparaat. Hij legde er de nadruk op dat de nieuwe premier als expert geldt in de bestrijding van corruptie.

Bij de zakenwereld valt de benoeming slecht: door een gewezen hoofd van de belastingpolitie te benoemen, lijkt Poetin een signaal af te geven dat hij de strijd tegen de oligarchen voortzet. Vorig jaar liet hij de top van olieconcern Yukos aanhouden of dagvaarden wegens zwendel en belastingfraude, inmiddels lijken ook de zakenimperia van de oligarchen Abramovitsj en Potanin onder vuur te liggen.

Poetin ontsloeg vorige week verrassend zijn premier Kasjanov, die hem bijna vier jaar had gediend maar als relatief onafhankelijk gold. Eerst zei Poetin het Russische volk dat hij nog voor zijn herverkiezing wilde tonen met wie hij in de toekomst ging regeren, een dag later dat hij tijdverlies wilde voorkomen bij het doorvoeren van ambitieuze hervormingen. Waarnemers zagen het ontslag vooral als een verkiezingsstunt om kleur te geven aan een levenloze presidentscampagne. Andere experts stelden dat Poetin geïrriteerd was geraakt door de strijd tussen verschillende machtsclans over posities in de toekomstige regering.

De naam Fradkov was overigens in geen enkele voorspelling gevallen.

Portret : pagina 4