`Ontaarde muziek' in de Zaterdagse Matinee

De zaterdagse Matinee in het Amsterdamse Concertgebouw besteedt in het volgende seizoen uitvoerig aandacht aan `Entartete Musik'. Het is de muziek die in het Duitsland van de jaren '30 en tijdens de Tweede Wereldoorlog in het bezette Europa niet mocht worden uitgevoerd en na de oorlog tijdens een periode van nieuw avant-gardisme werd vergeten. In de serie concertante opera's zullen nu uitvoeringen klinken van Der ferne Klang van Franz Schreker, Die Bakchantinnen van Egon Wellesz en Flammen van Erwin Schulhoff.

Ook klinkt muziek van onder anderen Goldschmidt, Zemlinsky, Korngold, Schönberg, Ullmann, Weil en de Nederlandse componisten Leo Smit en Nico Richter.

Pierre Boulez leidt het Ensemble Intercontemporain, een van de twee concerten waarmee het komende seizoen zijn tachtigste verjaardag wordt gevierd.

In het seizoen 2005-'06 is er een festival `Vijftig jaar Boulez in Nederland', waarbij ook wordt samengewerkt met de NPS-tv, die gisteren is begonnen met een nieuwe serie informatieve zondagse Matinee-programma's, die elke woensdag worden gevolgd door uitzendingen van complete werken. Tijdens de 44 Matineeconcerten klinken drie wereldpremières, twee van Richard Rijnvos en een van László Vidovsky. Veertig stukken beleven hun Nederlandse première, waaronder ook werk van Pierre Boulez.