`Nominatie leuk op cv'

`De Tweeling' kreeg geen Oscar. Maar in haute couture in de limousine was een ,,waanzinnige ervaring''.

,,We zagen het aankomen'', zegt Ben Sombogaart. ,,Je ziet dat de camera gaat staan bij degene die 'm gaat winnen. Dat is regie.'' Zijn film De Tweeling heeft het bij de Oscaruitreiking van gisteravond moeten afleggen tegenover de Frans-Canadese productie The Barbarian Invasions. Al eerder waren er tekenen dat die er met de Oscar vandoor zou gaan. Miramax, die beide films had aangekocht, had zijn promotiebudget al maanden tevoren op de Canadezen ingezet. Toch voelen de Nederlanders dit niet als een nederlaag. ,,Ik ga niet met lege handen naar huis'', zegt actrice Thekla Reuten, ,,maar met vier fantastische dagen''.

Die vier dagen waren gevuld met cocktailparties, interviews, rode lopers en afspraken met geïnteresseerde Hollywood-figuren. Gelegenheden waarbij erwtensoep werd geserveerd, het Wilhelmus werd gespeeld, en Rutger Hauer, Paul Verhoeven en Jan de Bont kwamen opdraven. ,,Er kwamen mensen op me af die oprecht geroerd zijn door de film'', vertelt Sombogaart. Vooral joodse Amerikanen op leeftijd sprak de film aan, merkte hij. Jongeren reageerden op het universele karakter van de film. ,,Zij zeggen: dit is een film die Bush zou moeten zien. De Tweeling is geen oorlogsfilm; het laat zien hoe een politiek systeem een wig kan drijven tussen mensen.''

Om die menselijke boodschap is het hem te doen, zegt Sombogaart. ,,Ik wil kleine films maken over kleine mensen in bijzondere omstandigheden.'' En daar hoeft hij niet per se de goedkeuring voor Hollywood voor te hebben. ,,Ik denk dat deze nominatie ons aandacht en mogelijkheden kan geven in Nederland. Het zal ook makkelijker zijn om coproducenten te vinden in het buitenland. Maar ik zit niet op Hollywood te wachten en Hollywood wacht niet op mij.''

Thekla Reuten geeft toe dat een Oscar-nominatie `leuk staat op je cv'. ,,Maar mijn droom is om mooie films te maken. Of dat nou in Nederland is, in Italië of in Kentucky, dat maakt me niet uit.'' En toch: de magie van de Oscar-avond kan alleen in Hollywood. In haute couture in de limousine was al een `waanzinnige ervaring' aldus Sombogaart. ,,Je maakt een avond deel uit van het sprookje.''' Reuten: ,,Bij de bar sta je naast Julia Roberts.'' Sombogaart: ,,Ik stond te plassen naast Tim Robbins.''

    • Maartje Duin