Minister verweert zich in FT

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) legt vandaag in een open brief in de Financial Times haar asielbeleid uit. De brief is bedoeld om het beeld over de Nederlandse aanpak in het buitenland te corrigeren, zo bevestigt een woordvoerder.

In het stuk op de brievenpagina legt Verdonk uit wat er gaat gebeuren met 26.000 asielzoekers die verblijf in Nederland hebben gevraagd op grond van de oude wet, maar van wie het verzoek werd afgewezen. ,,Om de zaken in het juiste perspectief te plaatsen'', zegt Verdonk in haar schrijven van ongeveer 80 krantenregels, ,,geef ik hier meer informatie over het Nederlandse beleid''. De kop boven het stuk vermeldt dat de recente plannen niet zijn ingegeven door intolerantie.

De berichtgeving over het terugkeerbeleid gaf volgens haar woordvoerder een aantal keren een heel verkeerde voorstelling van zaken. ,,De BBC had het over de grootste massadeportatie sinds de Tweede Wereldoorlog. Daar is helemaal geen sprake van, we pakken het niet massaal aan want we willen juist dat mensen echt terugkeren in het land van herkomst. We zetten ook geen mensen op straat'', aldus de woordvoerder. In het vreemdelingenbeleid staat volgens de brief ,,de vraag centraal of iemand bescherming nodig heeft tegen de autoriteiten in zijn of haar eigen land''.

Verdonk legt uit dat ze de komende drie jaar begint met 3.000 van de 26.000 asielzoekers terug te sturen omdat hun juridische mogelijkheden geheel uitgeput zijn.

Op de vraag of Verdonk ook andere media heeft benaderd, zegt haar woordvoerder dat het ,,voorlopig bij deze ene brief blijft''.