Militairen naar Haïti na vertrek president

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vannacht, na het vertrek van president Jean-Bertrand Aristide, unaniem ingestemd met het sturen van een vredesmacht naar Haïti.

Enkele uren voor het besluit werd genomen, kwamen de eerste Amerikaanse soldaten aan op het Caraïbische eiland. Vandaag arriveren ook Canadese en Franse troepen. De vredesmacht krijgt een mandaat voor negentig dagen. Daarna neemt een reguliere VN-stabilisatiemacht het over.

President Aristide, die al enkele maanden onder vuur lag, vluchtte zondagmorgen in alle vroegte naar de Dominicaanse Republiek. Gewapende rebellen hadden op dat moment vrijwel het hele land in handen en naderden de hoofdstad Port-au-Prince.

Premier Yvon Neptune kondigde gisterochtend het aftreden van Aristide aan. In een verklaring zei Aristide dat ,,de Grondwet niet mag verdrinken in het bloed van het Haïtiaanse volk. Als mijn ontslag bloedvergieten kan voorkomen, dan zal ik vertrekken.'' De hoogste rechter van het land, Boniface Alexandre, is beëdigd als interim-president. Na de bekendmaking van het aftreden van Aristide brak in verscheidene steden chaos uit. Aanhangers van Aristide werden weggejaagd, en in sommige gevallen gelyncht. In Port-au-Prince werd geplunderd. Ook werd een gevangenis opengebroken. Naar verluidt was het de afgelopen nacht relatief rustig nadat een avondklok werd ingesteld.

De voorbije weken kwam Aristide steeds meer in het nauw. Politieke en maatschappelijke organisaties eisten tijdens steeds gewelddadiger wordende demonstraties zijn aftreden. Hem werden nepotisme, wanbeleid en schending van mensenrechten verweten. Begin februari zetten verschillende gewapende groepen de eis van de oppositie met geweld kracht bij.

Aristide bleef weigeren voor het einde van zijn ambtstermijn in 2006 op te stappen, totdat eind vorige week ook de internationale druk toenam. Washington verklaarde in de nacht van vrijdag op zaterdag dat ,,deze lang pruttelende crisis grotendeels is veroorzaakt door Aristide''. ,,We sporen hem aan zijn positie zorgvuldig te overwegen, verantwoordelijkheid te accepteren en te handelen in het belang van het Haïtiaanse volk.''

Het is de tweede keer dat Aristide gedwongen is het land te verlaten. In 1991 werd hij door zijn chef-staf afgezet. Drie jaar later kwam hij, met hulp van de VS, terug. Aristide kwam vanochtend om kwart over zeven aan in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar hij asiel heeft gekregen. De Zuid-Afrikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Aziz Pahad zei dat de regering van Zuid-Afrika, die Aristide steunde, een verzoek om politiek asiel in overweging wil nemen.

REPORTAGE: pagina 5

HOOFDARTIKEL: pagina 7