Kritiekloze homeopathie

Teleac, de publieke educatieve omroep, zendt de komende weken propaganda uit voor homeopathie en kruidengeneeskunde. In de zesdelige serie Kruiden in de roos die vanaf morgen te zien is, storen vooral het tweede (fytotherapie) en derde (homeopathie) deel door eenzijdige informatie.

Homeopathie is – kritisch beoordeeld – een stroming in de alternatieve geneeskunde waar mensen in kunnen geloven, maar waar in goed wetenschappelijk onderzoek geen of een zeer gering effect van is aangetoond. Laatst nog viel zonnehoed (Echinacea) bij het voorkomen van luchtweginfecties volkomen door de mand.

In de Teleaccursus wordt zonnehoed opgehemeld. Het kruid werkt tegen infecties doordat het ,,de activiteit van de witte bloedcellen stimuleert'', weet drogist Menno van Os die zijn brood verdient met een traditionele drogisterij waar natuurgenezers, orthomoleculaire behandelaars heen sturen voor geneeskrachtige kruiden.

Ook mag de verantwoordelijke apotheker van een grote fabrikant van fytotherapeutische en homepathische geneesmiddelen vertellen dat de homeopathie een ,,buitengewoon effectieve behandeling'' biedt. Als uitleg zegt hij dat homeopathie ,,een soort vaccinatie'' is. En dat schudden en verdunnen een wezenlijk onderdeel van de homeopathische bereiding is, waardoor een afdruk van het middel in de vloeistof wordt achtergelaten. Hoe verder je verdunt, hoe krachtiger het middel werkt. Dat schudden en verdunnen heet daarom potentiëren. Ook leren we dat daarbij wel de bijwerkingen van het middel verdwijnen, maar dat de werking blijft.

De registratie van homeopathische geneesmiddelen door de overheid grijpt de apotheker aan om zijn handelswaar op gelijk niveau te zetten met reguliere medicijnen: ,,Sinds een paar jaar geldt een registratieplicht, net als bij reguliere medicijnen.'' Het garandeert een constante kwaliteit en veiligheid in gebruik, zegt de apotheker. Maar hij vertelt niet dat reguliere medicijnen pas worden geregistreerd als ze werken. En dat die vraag bij homeopathische middelen niet aan de orde is.

Als de Inspectie voor de Gezondheidszorg onterechte gezondheidsclaims van homeopaten wil verbieden heeft ze nog twee weken de tijd om in te grijpen. Amusant is wel dat Teleac de serie op haar website onder het thema Hobby en Vrije Tijd rangschikt. Op Teleacs themapagina Gezondheid staat wel een link naar het programma.

Kruiden in de roos, Teleac, morgen, Ned.1, 17.10-17.35u.

    • Wim Köhler