Keten van Taiwanezen tegen China

Naar schatting zo'n 1,2 miljoen van de in totaal 22,5 miljoen Taiwanezen hebben zaterdag tijdens de grootste demonstratie op het eiland ooit een menselijke keten met een lengte van bijna vijfhonderd kilometer gevormd. De keten, die van noord naar zuid langs de kust van het eiland liep, stelde de `Grote Muur van Taiwans Democratie' voor.

De demonstranten wilden hun verzet uitdrukken tegen China dat zo'n 500 raketten op het eiland gericht heeft staan. Peking ziet het de facto onafhankelijke eiland als een opstandige provincie die zich vroeg of laat, goedschiks of kwaadschiks, weer bij het `moederland' moet aansluiten.

De demonstratie was georganiseerd door aanhangers van president Chen Shui-bian die later deze maand herkozen wil worden. Chen is in Chinese ogen uiterst verdacht omdat hij zich eerder heeft uitgesproken voor onafhankelijkheid van Taiwan. Overigens heeft hij ook gas teruggenomen door te zeggen dat hij na zijn eventuele herverkiezing op 20 maart niet de onafhankelijkheid zal uitroepen.

De demonstratie van zaterdag was onder meer bedoeld om Chens verkiezingscampagne een extra impuls te geven. De enige tegenkandidaat is Lien Chan, lid van de Nationalistische Partij KMT. Die partij was, voordat Chen in 2000 voor een eerste termijn tot president werd verkozen, ruim vijftig jaar als enige partij ononderbroken aan de macht in Taiwan. Lien Chan doet het in de meeste peilingen zeker zo goed als Chen, en Chen zet nu alle zeilen bij om te worden herkozen.

Chen deed zaterdag ook een oproep om op 20 maart een stem uit te brengen in een nationaal referendum. Daarbij wordt de bevolking gevraagd of de Taiwanese defensie gemoderniseerd moet worden als China zijn zijn raketten niet weghaalt. Peking is fel tegen het referendum omdat het vreest dat het de weg opent om later ook een volksraadpleging te houden over onafhankelijkheid.

De demonstratie werd bewust op 28 februari gehouden. Op die datum in 1947 kwamen duizenden Taiwanezen om toen de KMT een rebellie bloedig neersloeg.