Hockeyers winnen laatste oefenduel

Het Nederlands mannenhockeyteam heeft de voorbereiding op het morgen te beginnen olympisch kwalificatietoernooi in Madrid afgesloten met een overwinning. Op het complex van Club de Campo Villa won de regerend olympisch kampioen zaterdag met 3-2 van het Pakistan van de Nederlandse bondscoach Roelant Oltmans.

In het koude Madrid (drie graden Celcius) kwam Nederland in de eerste helft op een 2-0 achterstand door twee rake strafcorners van specialist Sohail Abbas. Ronald Brouwer, Bram Lomans (strafcorner) en Nick Meijer herstelden de schade in de tiende interland onder leiding van bondscoach Terry Walsh.

Routinier Erik Jazet, herstellende van een knieblessure, kreeg veel speeltijd van de Australiër, die begin dit jaar Joost Bellaart opvolgde. De 32-jarige libero van SCHC maakte een solide indruk, aldus teammanager Ties Kruize. Taeke Taekema liep in de eerste helft een lichte knieblessure op, en bleef na de rustpauze uit voorzorg aan de kant.

Walsh gebruikte tegen Pakistan alle achttien spelers uit zijn selectie. In vergelijking met het Europees kampioenschap, ruim vijf maanden geleden in Barcelona toen de later tot aftreden gedwongen Bellaart nog coach was, heeft de selectie één wijziging ondergaan. Middenvelder Egbert Ho (25) van HCKZ heeft de plaats ingenomen van Jan Jörn van 't Land (26) van Bloemendaal.

Nederland opent het olympisch kwalificatietoernooi morgen met een wedstrijd tegen Zuid-Afrika. Groot-Brittannië (woensdag), Spanje (vrijdag), Polen (zondag) en Japan (dinsdag) zijn de volgende tegenstanders.

In groep B strijden België, Canada, India, Maleisië, Nieuw Zeeland en Pakistan. De nummers één tot en met zeven plaatsen zich voor de Olympische Spelen, komende zomer in Athene. Reeds verzekerd van deelname zijn de vijf continentale kampioenen: Argentinië, Australië, Duitsland, Egypte en Zuid-Korea.