EU legt Verenigde Staten sancties op

De Europese Unie heeft vandaag handelssancties opgelegd aan de Verenigde Staten wegens ongeoorloofde subsidies aan exporteurs. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de EU zulke strafmaatregelen tegen de VS neemt.

Deze stap volgt op een veroordeling door de Wereldhandelsorganisatie (WTO) van de fiscale bevoordeling van Amerikaanse exportfirma's. De WTO machtigde de EU in mei 2003 om voor vier miljard dollar tegenmaatregelen te nemen, wat overeenkomt met de jaarlijkse fiscale exportsubsidies. De EU legt dit jaar niet meer dan 315 miljoen dollar aan strafheffingen op voor tientallen importgoederen, waaronder melkpoeder, tomaten, elektronica en staalproducten. Het gaat om een extra douaneheffing van 5 procent per 1 maart, die elke maand met 1 procentpunt oploopt om in maart 2005 een plafond van 17 procent te bereiken. Dan zullen de sancties volgens de Europese Commissie 666 miljoen dollar bedragen.

Door de stapsgewijze verhoging van de strafheffing moet de druk op het Amerikaanse Congres worden opgevoerd om de wet te wijzigen en een eind te maken aan de ongeoorloofde fiscale bevoordeling. Het gaat om de zogenoemde Foreign Sales Corporations (FSC). Dit zijn brievenbusmaatschappijen in belastingparadijzen, waarmee firma's als Microsoft en Boeing belastingvoordelen bij de uitvoer genieten. De WTO veroordeelde de VS in november 2000 en eiste intrekking van de wet over de FSC's. Toenmalig president Clinton kwam daarop met een aanpassing, maar in 2002 volgde weer een veroordeling door de WTO. De sancties gaan nu pas in omdat men het Congres nog een ,,redelijke tijd'' wilde geven om het beleid bij te stellen. Het Congres werkt nu aan aanpassing van de wet en lijkt erop uit een overgangstermijn te creëren voor de bedrijven die van de gewraakte fiscale regeling profiteren. Eurocommissaris Lamy (Handel) heeft laten blijken dat zo'n overgangsperiode slechts van heel korte duur mag zijn.

ACHTERGROND: pagina 13