Elf Oscars voor Lord of the Rings

Tijdens de 76ste Academy Awards in Los Angeles heeft Peter Jacksons The Lord of the Rings: The Return of the King alle elf Oscars verzilverd waarvoor de film genomineerd was. De Tolkien-verfilming kreeg naast de drie hoofdprijzen voor beste film, regie en scenario ook bijna alle technische prijzen.

De Nederlandse kandidaat voor beste niet-Engelstalige film, De Tweeling van Ben Sombogaart, werd gepasseerd door Les invasions barbares van de Canadees Denys Arcand. Deze film over een stervende man die de ten dode opgeschreven westerse cultuur symboliseert, won eerder al de prijs voor beste niet-Europese film tijdens de European Film Awards.

Sean Penn kreeg de Oscar voor beste mannelijke hoofdrolspeler voor zijn rol in Clint Eastwoods geladen misdaadfilm over seksueel geweld Mystic River. Ook zijn tegenspeler Tim Robbins nam een Award in ontvangst. Een emotionele Robbins riep slachtoffers van kindermisbruik op de geweldspiraal te doorbreken en met hun verhalen naar buiten te komen.

Actrice Charlize Theron ontving een Oscar voor haar gedaanteverwisseling in de lesbische seriemoordenares Aileen Wuornos in Monster. Ze zorgde in een door mannen in smoking gedomineerde ceremonie voor wat klassieke, vrouwelijke, bijna-tranen. Renée Zellweger werd na drie jaar op rij te zijn genomineerd, bekroond voor haar bijrol in Cold Mountain. Beste animatiefilm was Finding Nemo. Sofia Coppola, als eerste Amerikaanse vrouw genomineerd als beste regisseur, won een Oscar voor het scenario van Lost in Translation. Als dochter van Francis Ford en kleindochter van filmcomponist Carmine schreef zij haar familie als tweede bij in de reeks van dynastieën waarvan drie generaties werden bekroond. Eerder overkwam dit Walter, John en Angelika Huston.

De Nederlanders Ben van Os en Dien van Straalen zagen hun nominaties voor beste art direction en kostuums voor Girl with a Pearl Earring net als bijna alle technische prijzen naar The Return of the King gaan. Peter Weirs Master and Commander ontving troostprijzen voor camera en geluid.

OSCARS: pagina 9