Deals met Chelsea moeten pover PSV verder helpen

Guus Hiddink kreeg gisteren op pijnlijke wijze gelijk met zijn bewering tijdens de winterpauze dat de defensie van PSV versterkt diende te worden wilde de club mee kunnen blijven doen in de strijd om de prijzen. Tegen Roda JC was verdediger Wilfred Bouma met enkele blunders de schlemiel bij de Eindhovenaren. Voor eigen publiek werd PSV met 2-1 te kijk gezet en verloor de club ook nog eens voorstopper Ernest Faber met een hamstringblessure. Na de vierde nederlaag in de competitie maakte voorzitter Harry van Raaij bekend dat PSV rond is met het 21-jarige talent Alex Rodriguez Diaz da Costa. Maar vanmorgen had de medische staf de Braziliaanse verdediger, die zaterdag tijdens de keuring een aantal MRI-scans onderging, nog niet goedgekeurd. Hij is pas op zijn vroegst volgend seizoen door Hiddink inzetbaar.

Voor het duel tegen Roda JC ging een massaal gejuich door het Philips-stadion, nadat de speaker de 1-0 nederlaag van Ajax bij Utrecht had bekendgemaakt. PSV, dat na de nederlaag in de onderlinge confrontatie tegen Ajax volgens doelman Ronald Waterreus al kansloos voor de titel was, kreeg plots de mogelijkheid de kloof met de koploper te verkleinen tot drie punten.

Al snel werd echter duidelijk dat het door blessures geplaagde PSV op dit moment even kwetsbaar is als concurrent Ajax. Na tien minuten ging Bouma voor het eerst in de fout, toen hij de bal verspeelde na een zwakke pass voor het eigen doel langs. De centrumverdediger had het geluk dat Aruna Kone slordig met de mogelijkheid omging. Nog geen twee minuten later raakte Bouma in een poging de bal weg te werken op ongelukkige wijze de hand van de Braziliaan Sergio. Terwijl de verdediger van PSV wilde gebaren naar scheidsrechter Dick van Egmond maakte, zette Sergio de Ivoriaan Kone weer vrij voor het doel van Waterreus. Dit keer scoorde de aanvaller met een wonderschoon lobje.

Na achttien minuten volgde voor Bouma het pijnlijkste moment in de wedstrijd. De speler die zich dit seizoen juist zo sterk ontwikkelde, ging kinderlijk in de fout door te zacht terug te spelen op zijn keeper. Roda-aanvaller Cristiano pikte de bal op, omspeelde Waterreus en schoof de 0-2 in het doel. PSV, dat de achterstand voor rust door een doelpunt van Jan Vennegoor of Hesselink weliswaar verkleinde, kwam de klap niet meer te boven.

Hiddink had een nederlaag als tegen Roda JC willen voorkomen door in de winter een verdediger te halen. De trainer van PSV leverde een lijstje met circa vijftien namen in bij de leiding van de club, onder wie de Braziliaan Alex en de Nederlander Winston Bogarde. Een transfer bleef echter uit. Hiddink moest het doen met Eric Addo die van Roda JC werd teruggehaald naar Eindhoven. De Ghanees die ooit voor ruim zes miljoen euro van Club Brugge werd overgenomen, heeft de verwachtingen nooit weten waar te maken.

Zelfs nu André Ooijer en Ernest Faber door blessures zijn uitgeschakeld komt Addo niet verder dan de reservebank. De sportieve toekomst van de verdediger, die tot 2007 onder contract staat, ziet er somber uit. Zeker nu Hiddink toch zijn zin lijkt te gaan krijgen met de transfer van Alex. PSV is het met de speler van het Braziliaans olympisch elftal eens over een vijfjarig contract dat per 1 juli in moet gaan. De kopsterke, rechtsbenige voetballer werd zaterdag in Eindhoven gekeurd door de clubarts. Zijn komst staat of valt met een positief resultaat van het medische onderzoek.

Pas daarna kan PSV de onderhandelingen met zijn club Santos defenitief afronden. Om het transferbedrag van naar verluidt tien miljoen dollar te kunnen betalen, heeft PSV net als in het verleden bij de komst van Romario en Ronaldo een inventieve constructie bedacht. PSV krijgt bij de financiering van de aankoop waarschijnlijk hulp van het Engelse Chelsea.

De club van de steenrijke Russische voorzitter Roman Abramovitsj is ook geïnteresseerd in Alex, maar mag hem volgens de regels van de Engelse voetbalbond niet opstellen zolang hij niet een aantal wedstrijden voor de nationale ploeg van Brazilië heeft gespeeld. Als Alex de komende seizoenen bij PSV uitgroeit tot vaste international, krijgt Chelsea de mogelijkheid hem tussentijds naar Londen te halen. Over een verdergaande vorm van samenwerking tussen PSV en Chelsea is volgens Van Raaij – in tegenstelling tot berichten in de Engelse media – niet gesproken.

Maar de deal tussen PSV en Chelsea over het aantrekken van Alex lijkt niet op zich te staan. Intussen zijn er gesprekken geweest tussen beide clubs over een transfer van international Arjen Robben. Hiddink noch Van Raaij wilde hierover gisteren iets zeggen. Evenmin wilde de voorzitter details prijsgeven van de overeenkomst met Alex, maar hij zei wel dat Chelsea waarschijnlijk de optie krijgt dat ze de Braziliaan ,,na twee of drie seizoenen'' over kunnen nemen.

Over de consequenties van een vroegtijdig vertrek van Alex naar Chelsea wilde Hiddink het gisteren nog niet hebben. Vlak na het verlies tegen Roda JC snakte de coach alleen maar naar de komst van de Braziliaanse verdediger.

PSV

1

Roda JC

2

Ruststand 1-2. 12. Kone 0-1, 18. Cristiano 0-2, 35. Vennegoor of Hesselink 1-2. Schds: Van Egmond. Tsch: 33.000. Gele kaart: De Jong (PSV), Senden (Roda JC).

    • Koen Greven