Bod Alpinvest op heel Delft Instruments

Investeringsmaatschappij Alpinvest heeft een bod uitgebracht van 152 miljoen euro op de fabrikant van apparatuur voor de medische sector en de industrie Delft Instruments.

Dat hebben Alpinvest en Delft Instruments vanmorgen bekendgemaakt. Als het bod slaagt, verdwijnt Delft Instruments (1.200 werknemers; 237 miljoen euro omzet) van de beurs. Andere kleine beursfondsen, waaronder bandenfabrikant Vredestein, fietsslotenmaker Axa Stenman, handelshuis Geveke en cd-winkelketen Free Record Shop, gingen Delft Instruments hierin voor. Ook detailhandelsconcern Vendex KBB wordt mogelijk door een financiële partij overgenomen en van de beurs gehaald.

Het bod van Alpinvest heeft de steun van de directie van Delft Instruments. Die wil af van de beursnotering omdat die ,,de mogelijkheid om nieuw vermogen aan te trekken voor acquisities'' zou beperken, aldus het bedrijf in een verklaring. Volgens de directie bestaat er bij beleggers weinig belangstelling voor een klein beursfonds als Delft Instruments en zou het uitgeven van nieuwe aandelen om vermogen aan te trekken leiden tot ,,een grote verwatering''. Ook vindt de directie dat ze door de beursnotering moeilijk beslissingen kan nemen die pas op lange termijn bijdragen aan de winst.

Alpinvest betaalt 17,50 euro per aandeel, een premie van 17 procent op de slotkoers van vrijdag.

Voor de directie van Delft Instruments zou het bod lucratief kunnen uitpakken. Volgens het jaarverslag over 2002 bezitten bestuursvoorzitter E. de Groot en bestuurder M. Dekker samen 60.000 opties, waarvan de helft een uitoefenkoers heeft tussen de 8 en 9 euro. Zij kunnen deze opties verzilveren tegen een koers van 17,50 euro. Overigens is niet bekend of zij in 2003 al opties verzilverd hebben, want de gegevens over dat jaar zijn nog niet gepubliceerd.

Aandeelhouders die samen 52 procent van de aandelen bezitten, hebben al toegezegd het bod te zullen steunen.

Volgens Delft Instruments steunt deze groep het beëindigen van de beursnotering, omdat de beperkte handel in het aandeel hen nu belemmert om hun belang in Delft Instruments te vergroten of verkleinen zonder grote koersbewegingen te veroorzaken.

Vanochtend steeg het aandeel Delft Instruments in een reactie op het bod met 14 procent tot 17 euro. Alpinvest doet zijn bod gestand als 95 procent van de aandelen wordt aangemeld. Alpinvest, dat onderdeel is van de pensioenfondsen ABP en PGGM, zal Delft Instruments in staat stellen ,,een belangrijke rol te spelen in het consolidatieproces in de markten waarin het actief is''.

Delft Instruments blijft naar eigen zeggen na de overname zelfstandig. De huidige directie blijft.