Air Holland vliegt niet meer, reizigers geld kwijt

Air Holland is het afgelopen weekeinde gestopt met al zijn operationele activiteiten, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. Reizigers die al een ticket hadden gekocht zijn hun geld kwijt. Het doek voor de al jaren in moeilijkheden verkerende luchtvaartmaatschappij is hiermee definitief gevallen.

Vorige week nam het bedrijf Holland Exel de laatste activiteiten van Air Holland over, maar niet de schulden. ,,Bewindvoerders zijn zich er van bewust dat de problemen bij Air Holland hebben geleid tot veel ongenoegen bij de gestrande passagiers. Gegeven de slechte financiële positie zijn bewindvoerders niet in staat om deze problemen op te lossen'', staat op de website, die inmiddels is gereduceerd tot deze ene verklaring.

De ongeveer 300 personeelsleden van Air Holland behouden hun baan. De landingsrechten (slots), vergunningen, infrastructuur en toestellen (op leasebasis) van Air Holland zijn overgegaan in handen van Holland Exel. Schulden en andere verplichtingen blijven achter in de failliete boedel.

Air Holland, opgericht in 1985, balanceerde de afgelopen tien jaar vaak op de rand van de afgrond. In 2002 was de onderneming al failliet verklaard, maar wist zij ter elfder ure ondergang af te wenden.

In augustus 2003 dacht het bedrijf een goede slag te slaan door in zee te gaan met de grote reisondernemingen TUI Nederland en Thomas Cook. Voor de twee bedrijven ging Air Holland vliegen op exotische bestemmingen. Ook was er toen even sprake van een nieuwe geldschieter uit Schotland. Maar de extra financiën bleven uit, terwijl het bedrijfsresultaat achterbleef en de schulden verder opliepen tot 30 miljoen euro.

Holland Exel nam eind vorig jaar al een deel van de verre charterreizen van Air Holland over, waardoor de operaties van TUI en Thomas Cook werden gered. Met name de lijndiensten naar de Nederlandse Antillen bleven in handen van Air Holland zelf.

Drie weken geleden kreeg Air Holland uitstel van betaling en werden verscheidene vluchten uit en naar de Antillen geannuleerd, waardoor veel reizigers strandden. De vluchten werden sindsdien nog een aantal malen uitgevoerd, maar zijn nu voorgoed gestaakt. Op Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten, de voormalige bestemmingen van Air Holland, zitten naar schatting nog enige honderden mensen met een waardeloos ticket. Omdat het om lijnvluchten gaat, kan geen beroep worden gedaan op het garantiefonds van de ANVR.

De bewindvoeders zochten aanvankelijk voor deze reizigers nog naar een oplossing, maar de kans dat de gedupeerden de schade ergens kunnen verhalen is inmiddels verkeken. Wanneer Holland Exel de verbindingen naar de Nederlandse Antillen zal herstellen, is nog niet zeker.

Holland Exel maakt deel uit van de Exel Aviation Group, een onderneming behorend tot het imperium van de Amsterdamse zakenman Erik de Vlieger.