Ahold geeft AEX extra zet omhoog

Supermarktbedrijf Ahold was vanmorgen de uitschieter op Beursplein 5. Het aandeel noteerde tegen het middaguur ruim 3,1 procent hoger, dankzij nieuws over desinvesteringen. De AEX-index, maatstaf voor hoofdfondsen, stond op een winst van 0,24 procent, op ruim 357 punten.

Ook andere belangrijke buitenlandse graadmeters profiteerden van de positieve stemmingen onder beleggers in Europa. In Frankfurt stond de DAX-index zo'n 0,8 procent hoger, terwijl in Londen de toonaangevende FTSE-index 0,7 procent in de plus noteerde. De CAC-index in Parijs schreef er 0,6 procent bij.

Op het Damrak zag Ahold de koers oplopen door nieuws over de verkoop van Bompreço. Beleggers waren positief over het afstoten van de Braziliaanse winkelketen aan het Amerikaanse Wal-Mart. Samen met de verkoop van de creditcardactiviteiten aan Unibanco kan deze deal Ahold een kleine 500 miljoen euro opleveren.

Een andere stijger in Amsterdam was kantoorinrichter Buhrmann. Tegen het middaguur was het aandeel ruim 2,4 procent duurder geworden. Een duidelijke reden voor de oprisping van het aandeel ontbrak.

Verliezers onder de hoofdfondsen waren vooral Getronics en ASML. De eerste moest een daling van ruim 1,6 procent incasseren, terwijl ASML meer dan 1 procent goedkoper werd. Aegon verloor 0,92 procent.

Op de lokale markt sprong de koersstijging van Delft Instruments in het oog. Alpinvest Partners maakte bekend voor elk aandeel van dit bedrijf 17,50 euro te willen betalen. De koers sprong bijna 15 procent omhoog en kwam met 17,05 euro dicht in de buurt van het overnamebod van de investeringsmaatschappij. Als het bod slaagt, zal Delft Instruments van de beurs verdwijnen.

Ook elders in Europa domineerde het positieve nieuws. De Britse bank HSBC, de grootste van Europa, boekte met 8,8 miljard dollar ruim 40 procent meer winst dan het voorafgaande jaar. Opmerkelijk was dat HSBC niet bijdroeg aan de stijging van de FTSE-index. Het bankbedrijf verloor 0,4 procent en was daarmee een van de weinig dalers van de honderd in de index opgenomen fondsen.

Op de valutamarkten noteerde de euro met 1,2485 dollar licht hoger dan 1,2440 dollar waarmee de Europese munt vrijdag uit de markt ging.