Afrika krijgt eigen multinationale vredesmacht

Afrika krijgt een eigen multinationale interventiemacht. De leiders van ruim vijftig Afrikaanse landen hebben zaterdag op de top van de Afrikaanse Unie (AU) in het Libische Sirte een besloten tot de oprichting van een gezamenlijk leger, dat een eind moet maken aan burgeroorlogen of genocide in Afrika. De vredesmacht van 15.000 man was een voorstel van de Libische leider Gaddafi. De strijdkrachten worden verdeeld over eenheden in het noorden, oosten, zuiden en westen van Afrika. Op de volgende AU-top in juli wordt besloten wie het commando krijgt en welk land hoeveel troepen gaat bijdragen. Overigens liep de topconferentie zaterdag vertraging op door het debat over het vredesleger, volgens sommigen omdat veel Afrikaanse leiders geen heil zagen in het plan van Gaddafi.