ADO na zege op Volendam bijna veilig

ADO Den Haag maakt in zijn eerste voetbaljaar in de eredivisie een goede kans degradatie te ontlopen. De ploeg van trainer Schoenmaker won gisteren met 2-0 van concurrent Volendam.

ADO heeft nu zeven punten voorsprong op Vitesse, dat met Volendam en hekkensluiter FC Zwolle veroordeeld lijkt tot degradatievoetbal. De nummers zestien en zeventien spelen een nacompetitie. De nummer achttien degradeert rechtstreeks naar de eerste divisie.

Voor ADO waren Van der Gun en Stroeve de doelpuntenmakers tegen Volendam. De thuisploeg creëerde nauwelijks uitgespeelde kansen en kwam voorin stootkracht tekort. Volendam heeft een abonnement op promotie-degradatievoetbal. In het palingdorp kan de botter `Heen en Weer' te water worden gelaten, zo wordt gevreesd in voetbalminnend Volendam.

Feyenoord behaalde als enige van de vier nationale topclubs een overwinning. In Tilburg won de ploeg van trainer Van Marwijk met 3-0 van Willem II. Feyenoord deelt nu de derde plaats met AZ, dat een beter doelsaldo heeft. Voor de Rotterdammers scoorden invaller Lurling, Song en Smolarek ieder in de tweede helft.

Willem II had op eigen veld zeven jaar niet verloren van Feyenoord, dat in een gewijzigde opstelling succesvol was. Linksback Mtiliga, vorige week overgenomen van satellietclub Excelsior, maakte zijn debuut. Hij bezondigde zich aan een grove overtreding die slechts met een gele kaart werd bestraft. De Egyptenaar Ghaly schoffelde er ook vrolijk op los.

AZ leed zaterdagavond een zware 4-1 nederlaag bij FC Twente. Na de openingstreffer van Cziommer voor de thuisploeg zorgde Huysegems voor de gelijkmaker van AZ. Gakhokidze, Ramzi en weer Cziommer bezorgden FC Twente de verdiende maar geflatteerde zege. De verliezende trainer Adriaanse was vol lof over het veldspel dat AZ voor rust op de mat legde.

Heerenveen behaalde de derde zege binnen acht dagen. De Friezen wonnen zaterdagavond in Nijmegen met 2-1 van NEC. Het betekende de 200ste zege voor de afscheid nemende trainer De Haan in het betaalde voetbal. Hersi bracht NEC aan de leiding, na rust scoorden Hestad en Väyrynen voor Heerenveen.