Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Roddelen

Geen oninteressante week in de geschiedenis van de Nederlandse sociaal-democratie.

Leider Wouter Bos prijkt in de roddelbladen Privé, Story én Weekend met zijn knalrode kinderwagen waarin zijn dochter Iris ligt te sluimeren (alleen in Weekend is ze zichtbaar). ,,4600 Gram blakende gezondheid maakte het geluk van de 40-jarige politicus compleet'', weet Story in een twee pagina's tellende fotoreportage.

Wist hij dat ze hem fotografeerden?

In het geval van Privé wél, zegt zijn woordvoerder. De mensen van Privé waren aan de deur verschenen en hadden toestemming gevraagd en gekregen. De andere bladen had hij niet gesproken, al vermoedde hij wel dat ze hem volgden. De gedragslijn van Bos is dat hijzelf in beginsel beschikbaar is voor publiciteit, maar dat zijn gezin er zoveel mogelijk buiten blijft. Met Story en Weekend lukte dat niet, daarin is ook zijn vrouw gefotografeerd.

Het lijkt een nieuwe realiteit voor politici: hun privé-leven is nu ook voer geworden voor bladen (`de bladen') die vroeger weinig belangstelling voor hen toonden. Vooral de politici ter linkerzijde waren in het verleden alleen maar interessant als ze vermeende bungalows in België bezaten, of vermeende bezoekjes aan sm-clubs brachten.

Eeuwige constante van de roddelbladen blijft de saus van loze monterheid en huichelachtige vanzelfsprekendheid waarmee een en ander wordt opgediend.

In dit nummer van Story gaat hoofdredactrice Angela Hoogeveen nader in op de term `roddelen'. Het `Grote Roddelonderzoek', ingesteld vanwege het 30-jarig bestaan van Story, heeft volgens haar `verbluffende resultaten' opgeleverd. ,,Wist u bijvoorbeeld dat er het meest wordt geroddeld door hoger opgeleiden?'' schrijft ze.

Dat wist ik. Maar dat lijkt me nog geen reden om roddelen als volgt te definiëren: ,,Eigenlijk is roddelen niet meer dan het scherp signaleren van wat er om je heen gebeurt.'' Het woordenboek is heel wat strenger. ,,Roddelen is praten over derden in ongunstige zin'', stelt Van Dale.

Was het maar zo eenvoudig voor de roddelbladen ze zouden geen last meer hebben van kritische rechters. De werkelijkheid is, zoals altijd, harder.

Op dezelfde pagina waarop de hoofdredactrice haar blijmoedige bespiegelingen over het roddelwezen houdt, staat onder het kopje `Sorry Patrick' de volgende rectificatie van haar hand: ,,In Story nummer 7 (17 februari 2004) hebben wij een artikel geplaatst waarin wij stellen dat er geruchten gaan dat Patrick Kluivert een buitenechtelijk kind zou hebben. Patrick heeft via zijn advocaat

mr. G. Spong laten weten dat dit gerucht niet waar is. Indien door de publicatie van dit artikel de indruk is gewekt dat het gerucht over het vermeende buitenechtelijk kind van Patrick op waarheid berust, dan betreurt Story dat en en biedt zij hiervoor haar excuses aan.''

Zo gaat dat als je minder scherp signaleert dan je pretendeert. Misschien is het een bruikbaar advies voor politici die bij geruchte buitenechtelijke kinderen hebben verwekt: stuur Angela een bekende advocaat op haar dak en laat haar zweten.