Inval NMa bij Mojo Concerts

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft gisteren een inval gedaan bij Mojo Concerts, organisator van concerten en muziekfestivals. Er werd inzage gevorderd in documenten en digitale bestanden. Op basis van klachten uit de muziekwereld en ,,berichten uit de media'' verdenkt de NMa Mojo van misbruik van zijn dominante machtspositie. Ook vandaag nog deed de NMa onderzoek in het hoofdkantoor van Mojo in Delft.

Een woordvoerder van de NMa wilde vandaag niets zeggen over de aard van de verdenkingen, behalve dat die betrekking hebben op de ticketverkoop en de ,,exclusieve organisatie van concerten''. De aanleiding voor het onderzoek is Mojo niet bekend, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Mojo boekt naar eigen zeggen 85 procent van de buitenlandse artiesten die in Nederland optreden en heeft daarmee een zeer dominante positie. Dat is op zichzelf niet in strijd met de Mededingingswet, misbruik van die positie is dat wel.

Klachten over de dominantie van Mojo zijn al jaren te horen in de muziekwereld. Popzalen die optredens van een buitenlandse artiest of popgroep willen boeken moeten vrijwel altijd zaken doen met Mojo. Het in 1968 opgerichte bedrijf heeft een sterke positie in de popmuziek, veel minder in de dance-muziek.

Volgens directeur G. van Hove van popzaal 013 in Tilburg heeft Mojo geen monopolie, maar is het wel ,,een erg belangrijke partij''. Over mogelijk machtsmisbruik laat Van Hove zich niet uit, maar hij zou een onderzoek door de NMa ,,waarin de hele sector wordt doorgelicht'' toejuichen. De prijzen voor toegangskaartjes zijn volgens hem vooral sinds de invoering van de euro, explosief gestegen. De sterke prijsstijgingen zijn volgens hem vooral naar de boekingsbureaus en de artiesten gegaan. De zalen zouden de hogere tarieven slechts hebben doorberekend.

ACHTERGROND: pagina 11