Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Tennis

`Tennis schoon? Laat me niet lachen'

Steeds vaker worden tennis en doping met elkaar in verband gebracht. Nederlandse spelers volgen de zaak tegen de Brit Rusedski met argusogen.

John van Lottum twijfelt geen seconde over de vraag of in het internationale tennis dope wordt gebruikt. ,,Ik kan je zo tien namen van spelers noemen van wie ik met honderd procent zekerheid kan zeggen dat ze gebruiken'', stelt de Nederlandse tennisser daags voor de vanmiddag begonnen Davis-Cupontmoeting tegen Canada in Maastricht. ,,Hoe ik dat weet? Dat zie ik aan de manier waarop ze van een blessure terugkomen, hoe ze zich bewegen en hoe ze zich gedragen.''

Van Lottum kon zijn oren dan ook nauwelijks geloven toen Andre Agassi vorige maand, naar aanleiding van de nog lopende zaak tegen de Brit Greg Rusedski, tennis ,,de schoonste en meest gecontroleerde sport'' noemde.

Van Lottum: ,,Ik schoot toen even in de lach. In elke tak van sport die op een hoog niveau staat, wordt gebruikt. In tennis gaat heel veel geld om. Voor een Tsjech of een Argentijn die uit een getto komt, is het heel aanlokkelijk iets te nemen. Ik vang in de kleedkamers ook geluiden op over middelen waardoor je zes keer zo hard kunt trainen en die niet te traceren zijn. Zouden die dan niet gebruikt worden?''

Of de beweringen van tennisprof Van Lottum nu wel of niet waar zijn, is lastig te onderzoeken. Feit is wel dat tennis en doping steeds vaker met elkaar in verband worden gebracht. Sinds de Tsjech Bohdan Ulihrach vorig jaar werd vrijgesproken – nadat was gebleken dat zijn te hoge nandrolonwaarde veroorzaakt was door voedingssupplementen die door de Association of Tennis Professionals (ATP) zelf verstrekt waren – is de angst in het circuit toegeslagen.

En niet het minst bij de ATP zelf. Die is sinds mei vorig jaar gestopt met het verstrekken van middelen toen uit testen bleek dat meer spelers boven de toegestane grens waren uitgekomen.

De ATP wees de spelers er per brief op uiterst voorzichtig te zijn. Vorige maand werd bekend dat Rusedski eind juli is betrapt op het gebruik van nandrolon. In zijn urine zou naar verluidt 5,5 nanogram zijn aangetroffen, terwijl de grens bij 2 nanogram ligt. Maandag moet Rusedski zich voor een tribunaal van de ATP in Montreal verantwoorden. De maximale straf die hij kan krijgen is twee jaar uitsluiting van wedstrijden.

De Nederlandse toptennisser Sjeng Schalken heeft met Rusedski te doen. De Brit was in november een van de gasten op zijn huwelijk. ,,Dit is vreselijk voor Greg. Hij krijgt zoveel shit over zich heen. Hij is al gekruisigd voordat iets is bewezen. Familieleden van hem zijn ontslagen'', weet Schalken. ,,Ik leef met hem mee, maar vrees dat hij gestraft wordt. Je kunt dit niet aanvechten.''

De zaak-Rusedski heeft ervoor gezorgd dat Schalken extra alert is op wat hij zelf gebruikt. De vitamine C, multivitamine, mineralen en antioxidanten die hij dagelijks tot zich neemt, worden allemaal nauwkeurig gecontroleerd.

,,Spelers moeten zelf de verantwoordelijkheid voor hun eigen toko dragen'', zegt Schalken. Hij krijgt zijn supplementen van Jurgen Roordink, de fysiotherapeut van het Nederlandse Davis-Cupteam.

,,Ik neem die middelen omdat ik ze nodig heb. Maar tegenwoordig slik ik ze wel met een ander gevoel. Stel je voor dat je opeens positief bent. Als dat een keer gebeurt, berg ik mijn racket in mijn tas op en haal ik hem er nooit meer uit.''

Ook Raemon Sluiter gaat naar eigen zeggen minder relaxed naar de dopingcontroles dan in het verleden. ,,Vroeger liet ik zonder probleem liters zeik achter. Nu denk je steeds na over wat er kan gebeuren. Zoals deze week, toen we hier opeens een controle hadden. Aan de andere kant moeten we wel 35 weken per jaar tennissen. En dat kan echt niet op een glas met water'', stelt Sluiter. ,,Ik zeg niet dat er niet gebruikt wordt. En ik weet niet of die controles echt zo streng zijn. Mijn bloed bijvoorbeeld is nog nooit gecontroleerd.''

Volgens fysiotherapeut Roordink heeft een lichte verhoging van de nandrolonwaarde eerder een negatief dan positief effect voor een tennisser.

,,Het resultaat van de tennissers wordt voor 95 procent bepaald door de training, de voeding en hun rust. De laatste vijf procent kan je beïnvloeden door het gebruik van supplementen. Het is zaak daar zo zorgvuldig mogelijk mee om te gaan. Ik laat alles testen wat ik de jongens van het Nederlandse Davis-Cupteam geef'', zegt Roordink in Maastricht. ,,En dan ben ik nog niet voor honderd procent zeker dat het allemaal goed is. Overigens gaan tennissers niet beter spelen van die supplementen. Het is wel belangrijk voor hun herstel.''

De Nederlandse kopman Martin Verkerk is onlangs uit voorzorg gestopt met het nemen van magnesium. ,,Ik wil uitsluiten dat ik ergens voor gepakt wordt. Natuurlijk bestaat die angst'', stelt Verkerk die nog wel vitamine C-pilletjes en multivitaminen neemt. ,,Verder wil ik me niet met anderen zoals Rusedski bemoeien. Dat is niet mijn zaak. Ik denk dat tennis een schone sport is.''

Van Lottum ondervond onlangs tijdens de eerste ronde van de Australian Open op pijnlijke wijze de gevolgen van de maatregelen van de ATP. Toen de reserve van het Davis-Cupteam kronkelend van de kramp over de grond rolde, kon hij niet op een zouttablet van de fysiotherapeut rekenen. Op het moment dat zijn eigen trainer met middelen aankwam, was het kwaad al geschied.

,,Het is natuurlijk heel extreem dat ik toen niets kreeg. Dat kostte me de partij. Eigenlijk kan je niet het hele jaar op vitaminen en multivitaminen spelen, maar het risico om bijvoorbeeld natuurlijke producten te nemen is te groot'', zegt Van Lottum. ,,Maar tennissers die echt op dope gepakt worden, mogen van mij hard gestraft worden. Ik heb één keer zelf iets heel verdachts gezien, twee jaar geleden in Barcelona. Ik zag samen met twee andere tennissers dat de Spaanse trainer Pato Alvarez een spuit in de bil van Carlos Cuadrado stopte. Hij was jeugdkampioen van Roland Garros. We hebben dat toen gemeld aan de ATP. Van die jongen is daarna nooit meer iets vernomen. Ik steek maar voor heel weinig spelers mijn handen in het vuur.''