Top VVD gaat debat over koers partij aan

De leiding van de VVD zal binnen de partij een breed debat op gang brengen over de toekomstige koers van de liberalen. Het hoofdbestuur van de VVD neemt volgende maand een beslissing over vorm en inhoud van deze discussie, die zou moeten leiden tot een nieuw `Liberaal manifest', aldus een woordvoerder van de partij. Het laatste `Liberaal manifest' dateert uit 1972.

De VVD-staatssecretarissen Rutte (Sociale Zaken) en Schultz van Haegen (Verkeer en Waterstaat) hielden onlangs een pleidooi voor meer ,,sociaal gezicht'' bij de VVD, en meer aantrekkingskracht op kiezers die nu linkse partijen als D66 en PvdA stemmen. Dat kwam hen in brede lagen van de VVD op heftige kritiek te staan.

Maar Van Aartsen, de fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer die zich steeds duidelijker als politiek leider profileert ten koste van vice-premier Zalm, heeft onder de leus ,,hoe meer debat hoe beter'' deze week Rutte en Schultz de hand boven het hoofd gehouden.

Dat Rutte en Schultz met hun opmerkingen – repectievelijk in een politiek café en in een vraaggesprek met Het Parool – het ideologisch debat in de VVD hebben geopend, is min of meer per ongeluk. Ze hadden geen van beiden voorzien dat hun opmerkingen zo zeer de aandacht zouden trekken. De leiding van de partij had eigenlijk met een opiniestuk in een partijblad het debat over de koers van de VVD op langere termijn willen openen.

ZATERDAGS BIJVOEGSEL:

pagina 46