Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Twee oud-ministers Integratiebeleid, Hilbrand Nawijn (LPF) en Roger van Boxtel (D66), debatteren over de mate van mededogen bij het uitzetten van asielzoekers. Verder een gesprek met Hans Hillen. Het ex-Kamerlid voor het CDA is nu voorzitter van het College Voor Zorgverzekeringen en hij wordt ondervraagd over listen om de gezondheidszorg betaalbaar te houden. Ned.3, 12.07-13.00u

DOCUMENTAIRE

Close-up: De moord op Toetanchamon. Twee Amerikaanse detectives proberen de moord op te lossen op de farao die van 1333 tot 1323 v. Chr. over Egypte heerste. Daarnaast wordt geprobeerd het gezicht van Toetanchamon te reconstrueren. Ned 1, 18.25-19.25u.

Overleven: Het einde van de Columbus. Het ruimteveer Columbus ontplofte op 1 februari bij zijn terugkeer naar de aarde. Onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk. Canvas, 21.00-21.45u.

KUNST/RELIGIE

Ikon live. Aandacht voor de Nederlandse soefi-leermeester Maryam Linders. Het soefisme blijft als mystieke tak van de islam buiten de orthodoxie, maar kent wel tradities en voorschriften zoals scheiding van mannen en vrouwen. Conservator Charlotte Huygens van het Wereldmuseum in Rotterdam praat over de rijke beeldtraditie in de islam. Ned.1, 16.22-16.58u.

R.A.M. Gesprek met acteur Jeroen Willems; Remco Campert schreef na zeven jaar weer een roman, Liefde in Parijs. Ned.3, 19.33-20.55u.

Rubriek 77: Oude meesters. Portret van beeldhouwer Rik Poot die vooral bekend is om zijn bronzen beelden. Canvas, 21.45-22.25u.

Dode dichters almanak. Basil Buntings Birthday Greetings en een fragment uit The Spoils. Ned.3, 23.40-23.42u.

MUZIEK

De vrienden van Amstel Live! in Ahoy'2004. Muziekprogramma met onder meer Soulvation, Di-rect, Krezip, The Nits, Van Dik Hout, Trijntje Oosterhuis, Beef! en Guus Meeuwis. RTL4, 21.00-23.45u.

SPORT

American football - Superbowl XXXVIII. Rechtstreeks verslag van de Superbowl vanuit het Reliant Stadium in Houston tussen de New England Patriots en de Carolina Panthers. Een reclamespot van 30 seconden tijdens dit grootste eendaagse sportevenement kost 2,5 miljoen dollar. Verslag wordt voorafgegaan om 22.25u door een voorbeschouwing. RTL5, 23.55-4.30u.

AMUSEMENT

De Troebabroers. Deel twee van een erg luchtig en zeer verdeeld ontvangen zesdelig `in elkaar geplakt middeleeuws magazine' waarin deze keer gast Boudewijn de Groot de Paapse Papoorlog wil winnen door een protestlied te zingen. Ned.3, 22.10-22.40u.

FILM

Ghostbusters (Ivan Reitman, 1984, VS). In meerdere opzichten geestige succeskomedie, waarin driemanschap van New Yorkse spokenverdelgers in het strijdperk treedt tegen op hol geslagen creaturen uit parallelle wereld. Met veel rare beestjes en uitzonderlijke droogkomiek Bill Murray (Lost in translation) in een hoofdrol. VRT TV1, 15.30-17.10u.

Keeping the faith (Edward Norton, 2000, VS). Regiedebuut van acteur Norton is lieve romantische komedie met religieverbroederende meerwaarde: twee boezemvrienden (een priester en een rabbi, vertolkt door Norton en Ben Stiller) worstelen met genegenheid voor hun jeugdvriendinnetje (Jenna Elfman). BBC 2, 23.00-1.00u.

Pi (Darren Aronofsky, 1998, VS). Originele horrorfantasie zonder bloed- en monsterclichés, maar met rare wiskundefanaat die na computerexperimenten om het pi-getal te doorgronden schimmige figuren op z'n dak krijgt. Duistere, tegendraadse eersteling van scenarist-regisseur Aronofsky, ook verantwoordelijk voor de tripfilm Requiem for a dream. Zwart-wit, Yorin, 23.25-0.50u., onderbroken door reclame.

Black Sunday (John Frankenheimer, 1977, VS). In zijn productiejaar was deze bloedspannende thriller, over Arabische terroristen die een aanslag beramen tijdens de Super Bowl, boud in zijn speculatieve premisse. In januari 2004 kijken we er met ander ogen naar. Met Robert Shaw, Bruce Dern en topactrice Marthe Keller. BBC 1, 0.55-3.10u.

RADIO

Schepper & co. Historicus Perry Moree over zijn boek Kikkertje Lief met brieven van Aagje Luytsen, geschreven aan haar man Harmanus Kikkert, stuurman in dienst van de VOC. Moree voorzag de brieven van een inleiding, waarin onder meer een overzicht is opgenomen van de reizen die Harmanus en zijn broers voor de VOC maakten. 747AM, 15.02-17.02u.

Opium. De Vlaamse schrijver Jeroen Theunissen (1977) praat over zijn debuutroman De Onzichtbare, waarin hij met een mix van ironie en melancholie beschrijft hoe gewone mensen zichzelf staande proberen te houden in een onvermijdelijk neerwaartse spiraal. Verder bezocht hoogleraar historische Nederlandse letterkunde Herman Pleij de tentoonstelling over landschapsschilderkunst Van Corot tot Cézanne - De natuur als atelier in het Gemeentemuseum Den Haag. Live-muziek wordt verzorgd door combo o.l.v Anneloes Verveld. Radio1, 19.04-20.00u

Verum, Bonum, Pulchrum. Tijdenlang werden de Bataven als overlopers en landverraders beschouwd. Joost Rosendaal corrigeert dat beeld in zijn boek Bataven! Nederlandse vluchtelingen in Frankrijk, 1787-1795.Verder een gesprek met Wiel Logister, sinds kort emeritus hoogleraar van de Theologische Faculteit Tilburg. Over theologie en over Dante's Divina Commedia, waar Logister een studie over schreef. 747AM, 23.00-0.02U.