Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Aandacht voor het verzet tegen het uitzettingsbeleid van minister Verdonk. Velen zijn bereid de mensen te verbergen en zo zijn `de nieuwe onderduikers' geboren. Verslag uit het land en gesprek met Tweede-Kamerlid Hilbrand Nawijn (LPF). In het eerste kabinet-Balkenende was hij de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie en in die functie heeft hij de basis gelegd voor het huidige beleid. Was dit de bedoeling? Ned. 2, 17.59-19.20u.

Knevel op zaterdag. Aandacht voor twee meisjes die door de Jeugdzorg in de steek gelaten zijn. Eefje zoekt daarom zelf een pleeggezin via internet (`Wie wil mij hebben?') en Tatjana zit in de gevangenis in afwachting van een passend pleeggezin. Andries Knevel spreekt met staatssecretaris Ross-Van Dorp over de wachtlijsten, de bureaucratie en het toegezegde extra geld voor de jeugdzorg. Ned.1, 21.55-22.43u.

Nova. Gesprek met Jan Pronk over het uitzettingsbeleid, het generaal pardon en het beleid van minister Verdonk in het algemeen. Verder een reportage over de concurrentie-oorlog tussen de bergers die auto's met pech langs de weg ophalen. Ned.3, 22.20-23.07u.

KUNST

Museumgasten. Ricky Koole en Job Cohen te gast in het Verzetsmuseum in Amsterdam. AVRO, Ned. 1, 17.17-17.37u.

R.A.M. IFFR-journaal. Interview met topcameraman Christopher Doyle en terugblik op het 33ste International Film Festival Rotterdam. Ned. 3, ca. 00.40 u.

PRAATPROGRAMMA

Het Lagerhuis. Debatprogramma, deze week onder andere over het uitzettingsbeleid van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en over de eigen bijdrage voor de huisarts. Ned.3, 21.03-22.00u.

Kassa. Het VARA-consumentenprogramma gaat over Duitse lotto-clubs als ILM, LOC en OLW, die enorme prijzen beloven. Alle drie behoren tot dezelfde twijfelachtigeorganisatie. De kans op winst is uiterst klein en deelnemers komen vrijwel onmogelijk onder hun automatische incasso uit. Ned. 3, 1900-19.35u.

Nachtwacht. Discussieprogramma onder leiding van Jan Leyers, vanavond over de stelling van Rik Torfs: `De staat bemoeit zich te veel met ons privé-leven.' Canvas, 22.30-23-20u.

AMUSEMENT

Britain's best sitcom. Serie over de beste Britse comedyseries, vandaag over `The Good life'. Nationale verkiezingen leveren uiteindelijk de beste Britse tv-comedy aller tijden op. Blackadder, Fawlty Towers en Dad's Army gooien hoge ogen. Komediester en presentator Ulrika Jonsson vertelt waarom `The Good Life' de beste is. BBC 2, 21.00-22.00u.

FILM

Anna Karenina (Bernard Rose, 1997, VS/Rus.). Getrouwe bewerking van Leo Tolstojs meesterwerk over de ongelukkig getrouwde Russische aristocrate Anna die een affaire begint met graaf Vronsky. Hang naar volledigheid komen romantiek en hartstocht niet ten goede. Met o.a. Sophie Marceau, Sean Bean, Alfred Molina en James Fox. BBC 2, 18.50-20.30u.

Contact (Robert Zemeckis, 1997, VS). Vangt wetenschapper Jodie Foster met haar reuzentelescopen nu wel of niet tekenen op van buitenaardse intelligentie? Afhankelijk van je invalshoek een invoelend filosofisch sf-verhaal of een dure zweefkezenfantasie voor onverbeterlijke New Agers. Net 5, 21.00-23.40u.,onderbroken door reclame.

Frankie and Johnny (Garry Marshall, 1991, VS). Sympathieke kleine acteursfilm met grote sterren in working class-tenue. Serveerster Michelle Pfeiffer weet lang de avances van kok en ex-bajesklant Al Pacino te pareren, maar Pretty Woman-maker Marshall draagt zorg voor goede afloop. Net 5, 23.40-1.20u., met reclame.

Last exit to Brooklyn (Uli Edel, 1989, Duitsland). Verdunde verfilming van Hubert Selby Juniors cultroman over de New Yorkse achterstandswijk Brooklyn in de fifties is nog heftig genoeg om als middernachtkost te fungeren. Jennifer Jason Leigh is blikvangster als het tragische hoertje Tralala. Veronica, 0.00-1.45u., onderbroken door reclame.

Orphans (Peter Mullan, 1997, Groot-Brittannië). In acteur Mullans prikkelend tragikomische regiedebuut komen drie Schotse broers en hun aan de rolstoel gekluisterde zus samen voor de begrafenis van mama, maar beleven eerst een nacht vol bizarre toestanden. Nederland 3, 0.53-2.30u.

RADIO

Simek 's nachts. Vannacht te gast Karina Schaapman, het gemeenteraadslid voor de PvdA in Amsterdam dat een boek schreef over haar verleden als prostituee. Radio 1, 0.02-1.00u.

TROS Kamerbreed. Te gast is CNV-voorzitter Doekle Terpstra over het groeiende wantrouwen tussen het kabinet en de sociale partners. Ook burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle over het grotestedenbeleid van het kabinet. Verder een gesprek met Mathieu Andriessen, auteur van het VVD-rapport `Bureaucratie aan banden'. TROS, Radio 1, 11.04-12.00u.

Opium. De Vlaamse schrijver Jeroen Theunissen (1977) over zijn debuutroman `De Onzichtbare', waarin een liefde opbloeit tussen Herbert Danigs en juffrouw Anja van het makelaarskantoor. Met een mix tussen ironie en melancholie beschrijft Theunissen hoe deze mensen zich staande houden. Verder Herman Pleij op de tentoonstelling `Van Corot tot Cézanne - De natuur als atelier' in het Gemeentemuseum Den Haag. Radio 1, Avro, 19.00-20.00u.

Spijkers met koppen. Gesprek met RBC-trainer Robert Maaskant, de jeune premier van het trainersgilde, aandacht voor de pardonregeling van minister Verdonk en Kamerlid Khadija Arib (PvdA) en Kamerlid Mirjam Sterk (CDA) in discussie over vrouwenbesnijdenis. VARA, Radio 2, 12.00-14.00u.