Schouwburg als markthal

Toneelgroep Amsterdam organiseert vanaf vandaag een huisfestival in de Amsterdamse schouwburg: Tam Tam.

,,Als modern repertoiregezelschap maakt Toneelgroep Amsterdam zeer diverse, onvergelijkbare voorstellingen'', zegt directeur Ivo van Hove. ,,Eén keer per jaar willen we ons hele brede gamma aan voorstellingen in samenhang laten zien. Daar dient Tam Tam voor.''

Vanaf morgen houdt het grootste toneelgezelschap van het land het huisfestival Tam Tam in alle uithoeken van de Amsterdamse Stadsschouwburg. Naast de première van Andrew Bovells Droomsporen zondagmiddag, in de regie van Pool Krysztof Warlikowski, zijn er hernemingen te zien van Teorema, Rouw siert Electra en Othello. ,,Dat zijn de vlaggenschepen'', zegt Van Hove, ,,maar daaromheen dobberen altijd vele kleine scheepjes mee. Dat is onze randprogrammering.'' Bezoekers kunnen bijvoorbeeld een rondleiding krijgen (Traject), een diep privégesprek (Blind Date) of een zéér privétoneelstukje in een kleedkamer (Het Toneelbordeel).

,,Een echte samenhang tussen alles wat we doen is er niet'', zegt Van Hove. ,,Dat zou te saai, te conceptueel zijn. We zijn geen familie, we zijn een groepartistiek verwanten. Maar we leggen op Tam Tam wel allerlei dwarsverbanden en geven de voorstellingen omkadering. Zo laat ik Capturing the Friedmans zien, een documentaire over de familie van een pedofiel die een grote invloed heeft gehad op mijn enscenering van Rouw siert Electra. En Othello laten we overgaan in een geënsceneerd dansfeest: Drama (Tweede bedrijf).''

Tam Tam heeft volgens Van Hove ook een bindende en revitaliserende functie binnen het gezelschap: ,,Acteurs kunnen alvast snuffelen aan kunstenaars die later bij ons komen werken. Ze kunnen op Tam Tam verliefd worden op een kunstenaar, of juist denken: met hem wil ik beslist niet werken. Verder kent Tam Tam allerlei kleinere initiatieven van acteurs, eigen kleine theaterstukken als Let's get killed, een monoloog van Roeland Fernhout over de Amerikaanse geweldscultuur.''

Tam Tam past in de trend om theateravonden te verkopen als `evenementen'. Noem het een evenement, met rondom het toneelstuk allerlei verstrooiïng alsdans, drank en nagesprekken, en het bezoek stroomt toe. Van Hove wil daar echter niets van weten: ,,Het evenementsdenken is een ernstige kwaal in de toneelwereld. Een evenement kan een toneelavond aantrekkelijker maken, maar de voorstelling zelf moet het evenement blijven. Het moet niet zo zijn dat de mensen voor de drank, dans en gezelligheid komen, en tussendoor nog even een toneelstukje erbij doen. Ik was laatst in the National Theatre in Londen, en daar heerst al vanaf half zes 's avonds een bedrijvige markthalstemming, met mensen die kaartjes komen kopen, bij het boekstalletje blijven hangen, iets drinken. Zo zou het in de Amsterdamse Schouwburg ook moeten zijn. Ik hoop dat bij Tam Tam de mensen blijven rondhangen.''

Tam Tam: t/m 20 feb in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Inl: 020- 624 2311 of www.toneelgroepamsterdam.nl.