Profrenners verplicht in meer rondes

Het comité der directeuren van de internationale wielrenunie UCI heeft gisteren in Pont-Chateau ingestemd met de nieuwe opzet van de kalender voor de weg en het veldrijden. Met ingang van volgend seizoen zullen de Pro Tour (weg) en de UCI World Cup Series (veldrijden) hun intrede doen.

Aan de Pro Tour kunnen twintig ploegen meedoen. Deze teams zijn verplicht alle wedstrijden van de competitie te rijden. Daaronder zullen in ieder geval de grote rondes als de Tour de France, Giro en Vuelta en de wereldbekerwedstrijden vallen, aangevuld met andere belangrijke koersen. Een commissie gaat bepalen welke races dat worden. De verwachting is dat met twintig tot dertig wedstrijden wordt begonnen.

,,Het wielrennen moet zich blijven ontwikkelen'', lichtte voorzitter Hein Verbruggen aan de vooravond van het WK veldrijden de hervormingen toe. ,,Bovendien hebben we de afgelopen jaren te veel kritiek gehad op de te grote invloed van de Tour en de problemen met toelating tot deze ronde. Ook willen we af van de Lance Armstrong-manier van wedstrijden rijden. Het kan niet zo zijn dat een renner zijn races uitkiest en zich verder nauwelijks laat zien. Met de nieuwe aanpak wordt het wielrennen voor sponsors ook veel aantrekkelijker. Ze krijgen de garantie dat een ploeg aan de belangrijke wedstrijden mag meedoen.''

De UCI gelooft dat met deze opzet een betere balans tussen de diverse etappekoersen en wedstrijden ontstaat. Alleen in de races van de Pro Tour zijn punten voor de individuele en ploegenklassementen te verdienen. Daarnaast komen er vijf continentale klassementen.

De ploegen moeten zich in de Pro Tour inkopen. De teams van de top dertig van de UCI-ranking komen in aanmerking voor een licentie van vier jaar.