Poloploeg niet naar de Spelen in Athene

De Nederlandse waterpoloërs zullen komende zomer niet in actie komen tijdens de Olympische Spelen in Athene. De nationale ploeg verloor gisteren in het olympisch kwalificatietoernooi in Rio de Janeiro met 6-3 van Duitsland en loopt daarmee een plek in de halve finale mis. Alleen de beste drie landen kwalificeren zich voor de Spelen.

,,Een enorme domper'', zo reageerde bondscoach Ron de Vogel. ,,Zeker omdat we het zelf hebben laten liggen. Ik durf zelfs te zeggen dat we beter waren. We hadden ze flink in de tang. Maar het is een bekend verhaal in de topsport; als je zelf kansen mist, vliegen ze er aan de andere kant wel in.''

Die andere kant was helaas voor De Vogel het Nederlandse doel. Uit zogenoemde man-meersituaties haalden beide ploegen weinig rendement. Duitsland maakte twee doelpunten in vijf perioden waarin het een man meer in het water had, Nederland haalde één uit vijf. ,,Te weinig'', vond De Vogel. ,,Als je weggespeeld wordt, kun je er vrede mee hebben. Nu niet.''

Voor de Nederlandse waterpoloërs is er geen andere vluchtweg naar Athene. Toch houdt De Vogel nog een vleugje hoop. Morgen moet Nederland nog tegen Slowakije aantreden in de wedstrijd om de vijfde plaats. ,,We zullen er alles aan doen die te winnen. We kunnen nog vijfde worden, je weet immers nooit of er nog olympische ploegen uitvallen.''