Pfizer op het vinkentouw?

Het feit dat de Britse zakenbank Lazard niet van de partij is in de overnamestrijd tussen Sanofi en Aventis is raadselachtig. Lazard stond in de ranglijst van adviseurs bij Franse fusies en overnames in 2003 immers op de tweede plaats. De bank heeft in het verleden voor beide farmacieconcerns gewerkt. En de ervaring van Lazard met vijandige Franse overnames - het vertegenwoordigde aluminiumconcern Alcan bij diens succesvolle bod op concurrent Pechiney - zou de bank tot een ideale partner voor Sanofi moeten bestempelen.

Een mogelijke verklaring is gelegen in de omstandigheid dat Lazard nauwe banden heeft met Pfizer. De Amerikaanse farmaciegigant zou een goede kandidaat zijn om op te treden als Aventis' redder in de nood. De twee bedrijven werken al samen aan het geneesmiddel Exubera, een inhaleerbaar insulinepreparaat dat in 2005 op de markt zou kunnen komen. Als dat laatste lukt - de toezichthouders zullen buitengewoon voorzichtig zijn met Exubera, omdat diabetici het medicijn mogelijk tientallen jaren zullen gebruiken - zal dat jarenlang een miljardenomzet opleveren, omdat de markt groot is en nog verder groeit, en omdat de concurrenten ver achterop liggen. Het nieuwe antibioticum van Aventis, en zijn marktpositie op het gebied van de behandeling van hart- en vaatziekten en kanker, sluiten ook goed aan op de activiteiten van Pfizer. Hoewel een Europese fusie tot grotere kostenbesparingen zou leiden, kan Pfizer op z'n minst zijn voordeel doen met het grote Amerikaanse distributienetwerk van Aventis. Dit alles is uiteraard louter speculatie. Misschien is Lazard wel om heel andere redenen buitenspel gezet en misschien heeft Pfizer geen enkele belangstelling voor Aventis. Maar gezien de behoefte van Aventis aan een redder in de nood, geeft de passiviteit van Lazard te denken.