Paul Berner: Open Country (Baileo BMP 130; distr. Challenge)***

Contrabas spelen en dan tot je vijftigste moeten wachten op je eerste eigen plaat, dat heeft iets van een dubbele straf. Toch krijg je luisterend naar Open Country niet het idee dat er hevig wordt geleden. De Amerikaanse Nederlander Paul Berner speelde in de VS met `iedereen' en dat heeft zo zijn voordelen. Zijn repertoire loopt van de traditional `Amazing Grace' tot eigen composities en zijn rol als instrumentalist is al even breed.

In de Kurt Weill compositie `My Ship' zet hij samen met gitarist Ed Verhoeff helder en relaxed het thema neer en in zijn eigen `Ohama' speelt hij een stuwende partij `walking bass'. Dat hij in vier stukken assistentie krijgt van zijn ex-werkgever Monty Alexander is meegenomen maar ook zonder die speelt het Berner-kwartet met verder Frits Landesbergen op vibrafoon en drummer Dré Pallemaerts animerend genoeg. Vandaag te horen in Den Haag (18 uur Regentenkamer).