Overlopen

Aan de finale om het landskampioenschap ging heel wat vooraf. Modalfa had zich geplaatst, dat wisten we, maar tegen wie? Pas een dag van tevoren bleek dat Crash alle beroepen had overleefd waarmee het tweede van het 't Onstein in de halve finale de Leienaren het vuur zo na aan de schenen had gelegd.

0Meer over de tijdstraffenkwestie leest u op www.nrc.nl/bridge, nu verder met de eindstrijd. Om een lang verhaal kort te maken, Crash kon geen potten breken en werd regelrecht overlopen door een oppermachtig Modalfa. De teller stond pas stil op 245-125. Gert-Jan Paulissen en Bart Nab speelden verre van vlekkeloos, maar hadden het geluk aan hun zijde. Nee, het verschil werd duidelijk uitgemaakt door Huub Bertens en Ton Bakkeren. Twee dagen en 88 spellen lang legden de Tilburgers een sublieme partij bridge op de mat.

Een toppaar herken je vooral in het tegenspel. Bij dat facet speelt vertrouwen in elkaar een hoofdrol en dat is precies waar een hecht partnership op is gestoeld. In de vijfde en laatste zitting probeerde Crash-speler Sjoert Brink een onorthodoxe actie uit. Bakkeren-Bertens ontmantelden in de verdediging secuur de frivoliteit van de jonge kernploegspeler:

O/Allen

♠ A V 7 6 2

♡ A B 10

♦ 9 8 4

♣ A 8

♠ 9 4

♠ H B 10 5

♡ V 2

♡ 8 3

♦ A B 2

♦ H V 10 7 5

♣ H V B 7 3 2

♣ 5 4

♠ 8 3

♡ H 9 7 6 5 4

♦ 6 3

♣ 10 9 6

In de gesloten kamer zat Bart Nab voor Modalfa als west in 2♣, dat hij precies maakte. In de open kamer (op rama) opende Brink de westhand met 1SA. Opmerkelijk omdat die opening bij hem eigenlijk 15-17 punten aangeeft. Klaarblijkelijk zag hij in de lange klaverenkleur voldoende compensatie. Het eindigde in 3SA, waartegen noord, Huub Bertens, met een kleine schoppen startte. Brink won de negen, stak over in ruiten en speelde klaveren naar de heer voor het aas van noord.

Met open kaarten kunnen NZ drie hartenslagen meenemen, waarna ♠A de downslag is. Maar dan moet Bertens wel naar harten switchen, geen sinecure. Bertens had er geen moeite mee. Hij vervolgde met ♡B, voor het geval de leider vrouw-derde had. Ton Bakkeren maakte het goed af met ♡H en harten door.