Ouders in Canada mogen kind slaan

Het hooggerechtshof in Canada heeft met zes tegen drie stemmen besloten om het slaan van kinderen niet helemaal te verbieden. Wel besloot het hof om lagere rechtbanken richtlijnen te geven voor wat acceptabel is en wat niet.

De regel is, aldus rechter Beverley McLachlin, dat lichamelijke straffen alleen geaccepteerd zijn als ,,kleine correctieve maatregel van tijdelijke en zeer beperkte aard''. Zo vinden de rechters dat opvoeders geen hulpmiddelen mogen gebruiken, zoals riem of een stok, bij het uitdelen van een pedagogische tik. Ook is het niet gewenst om tieners of kinderen onder de twee jaar te slaan.

De rechters vinden dat er een verschil bestaat tussen ouders en leerkrachten. Ze concluderen dat ,,een lichamelijke straf door een leraar'' maatschappelijk niet langer verantwoord wordt gevonden. Leraren mogen beperkte ,,dwingende kracht'' gebruiken, aldus het oordeel van het hof. Als voorbeeld noemen de rechters de mogelijkheid om iemand van school te sturen of de klas uit te zetten, en vechtende leerlingen uit elkaar halen.

De organisatie voor kinderrechten die de bestaande wetgeving had aangevochten is zeer teleurgesteld over het oordeel van het hooggerechtshof. Volgens een woordvoerder is de organisatie wel tevreden dat er duidelijker richtlijnen zijn over wat niet is toegestaan.

De conservatieve lobbygroep Focus on the Family is tevreden omdat volgens woordvoerder Michael Martens de rechters de autonomie van de ouders in de opvoeding erkennen. ,,We denken dat de rechters bevestigen dat de beste omgeving voor het opvoeden van kinderen die is bij de ouders [...] en dat een tik geven duidelijk geen misbruik is.''

Het Canadese ministerie van Justitie vindt dat de rechters met hun oordeel een goed evenwicht hebben gevonden tussen de rechten van ouders en van kinderen. Volgens het ministerie zal de uitspraak ,,een nationale standaard'' zetten en is het voortaan voor ouders duidelijk ,,waar de grenzen liggen''.