Op naar Oost-Groningen

Mijn vrouw en ik bezitten een eengezinswoning van 225.000 euro met een hypotheek van 135.000 euro. Wij overwegen om over te stappen naar een huurwoning in de vrije sector. De nettoverkoopopbrengst van 90.000 euro willen we rustig beheren (risicoloos, saai sparen) en over een jaar of tien de situatie opnieuw bekijken. Rond die tijd komt er een koopsompolis vrij, ga ik met pensioen en verhuizen we naar een ander deel van het land. Wat zijn de directe fiscale gevolgen van deze stap?

(B. N.)

Dit lijkt me een goed plan. U mist dan de bijtelling van het eigenwoningforfait en de renteaftrek in box 1. Uw 90.000 euro valt in box 3 en is daar jaarlijks belast met de 1,2 procent heffing voor het bedrag boven de vrijstelling. Is het rustige en goedkope Oost-Groningen iets voor u?