Onder hypnose van dj Mills

De danscultuur laat zich niet zo gemakkelijk in beeld vangen. In menige kast liggen de videobanden te verstoffen die in de jaren negentig verschenen van `raves', met niet veel meer dan beelden van dansfeesten vol hossende en uit hun dak gaande partygangers. In diezelfde tijd kwamen ook de eerste computergegenereerde clips onder de mensen, als compensatie voor de vermeende gezichtsloosheid van de elektronische muziek. Intussen zijn dj's de nieuwe, nogal overbetaalde helden van de danscultuur geworden, maar veel meer dan achter hun draaitafels te keer gaan doen ze nog altijd niet.

Jeff Mills, veteraan in het maken en draaien van de betere techno, maakte van die nood een deugd op zijn dvd Exhibitionist. Hij maakte school met zijn minimalistische opvattingen van het genre, een houding die hij verregaand doortrekt tot in het dagelijks leven. Mevrouw Mills schijnt druk te klagen over de spartaanse inrichting van de woonkamer. Ook Exhibitionist kent zo'n sobere opzet, maar dat leidt toch tot een ongemeen boeiende kijk- en luisterervaring – als je niet horende dol wordt, tenminste, van de heiende beats en de kortademige loops die op menigeen een magische uitwerking hebben.

In drie van de vier mixen, van drie kwartier elk, zien we hoe Mills zijn vak uitoefent. In een verder lege, zwarte ruimte is hij druk in de weer met drie draaitafels en een mengtafel. Zijn draaistijl is, los van de muziek, eerder hiphop dan techno: scratch- en terugdraai-effecten doen druk mee, flarden van andere platen worden in- en uitgemixt en de platen krijgen soms minder dan een minuut de kans.

Dankzij drie statische camera's, van voren, van opzij en van boven, kun je nu precies zien wat Mills nou eigenlijk doet, hoe hij met een druk op of een draai aan een knop op zijn mengtafeltje het geluidsspectrum radicaal kan veranderen, hoe hij de juiste keus maakt uit zijn platenbak, hoe hij goochelt met platen en pick-up-armen. In de Axis Mix kan de kijker zelf kiezen tussen de camerastandpunten, hoewel het ook aanbeveling verdient om 'm in één hoek te laten staan voor het juiste, hypnotiserende effect dat de combinatie met Mills' meeslepende beats, grotendeels van eigen makelij, oplevert.

Wat dat betreft is het jammer dat de Purpose Maker-mix wordt onderbroken door een paar live-nummers van het duo Random Noise Generator. De Tomorrow Mix, met minder beats en meer ambient-sferen, wordt passend verlucht met een gestileerd dansend en langzaam van kleur verschietend poppetje tegen, opnieuw, een zwarte achtergrond. De volle drie kwartier. Exhibitionist is een knap, compromisloos statement van een origineel denker in de elektronische muziek.

Jeff Mills Exhibitionist (Music Man, distr. NEWS)****