Olympische Spelen belagen zwerfhonden

Athene maakt zich op voor de Olympische Spelen, in augustus. Hondenliefhebbers maken zich zorgen over de grote schonnmaak.

Athenes centrale Plein van de Grondwet ondergaat sinds deze maand zijn vierde facelift in tien jaar. De tweede, die in Nederland als Kamperui zou worden bestempeld, was klaar vlak voor de aanleg van de metro, die een derde noodzakelijk maakte. De huidige wordt ingegeven door de Olympische Spelen in augustus.

De Atheners laten het allemaal over zich heen gaan, maar een speciale categorie maakt zich zorgen: de hondenliefhebbers. Het Plein is het domein van minstens dertig grote, goedaardige en aanhankelijke honden, die er een bijzonder prettig leven leiden. Ze liggen urenlang ongestoord te slapen, terwijl het drukke rij- en voetgangersverkeer langs hen heen scheert. Maar als ze overeind komen, lopen ze zonder problemen enkele kilometers, vaak ook door het nabijgelegen park. Ze weten allang hoe ze, samen met de voetgangers, de groene verkeerslichten moeten nemen. En de weg terug is ook geen probleem.

Dat ze altijd terug willen, heeft te maken met een klein koffie- en ouzohuis dat zich, ietwat verscholen, terzijde van het Plein bevindt. De eigenaar daarvan heeft vrijwillig de supervisie over de honden, zorgt dat ze te eten krijgen, maar ook dat ze gesteriliseerd worden of bij ziekte verzorging krijgen. Hij heeft ze allemaal namen gegeven en een halsband met gegevens, hij onderhoudt goede contacten met de gemeente, inclusief burgemeester Dora Bakoyanni.

Helemaal in hun element komen de honden bij de vele kleine demonstraties en protestoptochten die in het centrum plaatsvinden. Met hun herdersinstinct omgorden ze dan de demonstranten, maar ze gaan tekeer tegen de politie in wie ze wolven zien.

Een paradijselijke situatie, kortom, die echter bij de komende Olympische Spelen een soort vitrinefunctie zou kunnen gaan uitoefenen. Bezoekers zouden kunnen gaan denken dat het overal zo mooi is. In werkelijkheid is de toestand voor de naar schatting twintigduizend zwerfhonden van het district Attica wel degelijk zorgelijk. Steeds weer duiken berichten op over vergiftigingen. Het begon met de slachting, begin vorig jaar, toen tientallen honden en katten dood werden gevonden in het park bij het Zappion, het gebouw dat een half jaar zou dienen als zetel van het Griekse voorzittersschap van de EU.

In de gelederen van (vele) dierenbeschermingsverenigingen gelooft men in een complot van hoger hand, nadat ook op allerlei andere lokaties slachtingen hebben plaatsgevonden, waaronder in Nea Makri, dat later dit jaar de wereldaandacht zal opeisen als startplaats van de marathon. Steeds weer wordt hetzelfde vergif gebruikt. In de randgemeente Vrilísia zijn de twee honden, die jarenlang iedereen op op het Centrale Plein hebben vermaakt, dood aangetroffen.

De eigenaar van de ouzeri aan het Grondwetsplein is niet bang dat de nieuwe facelift gevolgen zal hebben voor `zijn' hondenbestand, al zijn er genoeg instanties die vinden dat honden en Olympische Spelen niet bij elkaar passen. Hij vertrouwt op zijn goede relaties. Feit is dat veel Atheners begaan zijn met het lot van de zwerfhonden. Hevig waren reacties op de slachting van januari 2003, ook op de televisie, en het ministerie van Landbouw was genoodzaakt een wet uit te vaardigen die voorzag in registratie en sterilisatie van alle zwerfhonden, waarna ze weer in hun leefgebied zouden worden teruggezet.

Dit laatste is dus gebeurd op Athenes Centrale Plein, en in enkele randgemeenten, zoals Aya Paraskeví, maar in de meeste andere is er nog weinig voortgang. Dierenbeschermingsorganisaties klagen dat ze onvoldoende bij de gang van zaken worden betrokken, en vooral dat er niet genoeg geld is voor uitvoering van de wet, in het bijzonder voor de opvangcentra waarin de honden een tijdlang moeten verblijven. De televisie brengt beelden van verregaande verwaarlozing in sommige asiels, dezer dagen nog in Loutráki bij Korinte, waar de honden waren begonnen elkaar op te eten.

Daarnaast zal het probleem van de dakloze mensen en de bedelaars de nodige aandacht vragen. Zij zullen, hoewel hierover nog geen maatregelen zijn aangekondigd, wel het veld moeten ruimen in Athene en Piraeus. Reeds heeft een wethouder beloofd dat zij er tijdens de Spelen ,,zeker niet op achteruitgaan''.