Nu even geen sterren

In een prachtvolle ambiance eet Joep Habets `een gesoigneerde maaltijd aan een gematigde prijs'.

Verblindend schitterden de sterren bij het verschijnen van de nieuwe rode Michelingids afgelopen week. Nu even geen sterren, maar bib's. De bib, afkorting van de naam van het opgepompte Michelinmannetje, staat voor zoals de Vlamingen zeggen `een gesoigneerde maaltijd aan een gematigde prijs'. De gids stelt de grens op 33 euro. De onderscheiding krijgt veel minder aandacht dan de sterren, maar is zeker zo sympathiek.

Voor een `bib gourmand' hoef je niet af te dalen naar de krochten van de eetmarkt. Integendeel, een witgehandschoende portier heet ons welkom en draait de draaideur die toegang geeft tot de prachtvolle hal van het Amsterdamse Hotel de l'Europe. Het prestigieuze restaurant Excelsior laten we links liggen en we slaan rechtsaf naar brasserie Le Relais, in de gisteren verschenen gids voor het eerst gelauwerd met een bib. Het internationaal publiek van zakenmensen, hotelgasten en jonge dertigers, wier consequent zwarte kleding een artistiek beroep doet vermoeden, lijken daar geen weet van te hebben.

Neem een Hollandse kamer met een balkenplafond, een vleugje Franse brasserie met banken langs de wanden en flink wat internationale hotelchic met vlekbestendig karpet en dan komt er iets uit als het interieur van Le Relais. Aan de muur hangt een Delfts Blauw tegeltableau met een zeetafereel van Willem van der Velde de Oude. Etsen met schepen en koperen lampen refereren aan Amsterdams glorie. In stijl bekroont een zeemeermin met ontblote borsten en gespleten staart de doorgang naar Freddy's bar, een hommage aan bierbrouwer Heineken.

Op de kaart staan klassieke Franse gerechten, maar ook hoogtepunten uit de Hollandse keuken, zoals hutspot met kabeljauw, en af toe iets van ver, zoals lamscurry met kokos.

Er is een dagmenu voor iets meer dan 20 euro en voor dik 25 euro bestaat de keuze uit drie gangen van de kaart. Lunchen kan ook en 's zomers serveren ze de heerlijkheden op een aantrekkelijk terras aan het water.

Grote vreugde, hier is nog een cocktail van Hollandse garnalen te krijgen. Daar blijkt behoefte aan, een telling aan de tafeltjes rondom leert dat veertig procent van de gasten zich te goed doet aan dit stiefkindje van de eigentijdse gastronomie. Gelukkig komt er geen creatieve interpretatie maar een recht toe recht aan versie met cocktailsaus. Veel saus, want er komt een kom vol op tafel. Le Relais weet wat de gast wil. De gast wil saus!

De jongen van de gestampte pot aan de overzijde van de tafel beproeft de Hollandse keuken. De erwtensoep is royaal gevuld, goed van smaak, mooi van kleur en er komt natuurlijk roggebrood met spek bij. Met de gegrilde rogfilet schakelt hij moeiteloos over op de Franse brasseriekeuken. Het is een gelukkig exemplaar, mooi gegrild en geserveerd met aardappelpuree, bijtgare bloemkool en een beschaafd aangemaakte salade.

Ik begeef me op internationaal keukenterrein met een in barbecuestijl gegrild piepkuiken, dat vergezeld gaat van gegrilde groenten, gebakken aardappeltjes en twee sausjes. Het piepkuiken ziet er uit als een kip in een tekenfilm die net onder een wals is gekomen. Hij is zo in elk geval goed te grillen.

Een aangenaam glas Spaanse wijn, koffie met koekjes en een voortreffelijke, ontspannen bediening inbegrepen komt de teller 5 eurocent hoger uit dan 33 euro per persoon. Dat is net genoeg voor een hoofdgerecht in een sterrenrestaurant.

Brasserie le Relais, Hotel de l'Europe,

Nieuwe Doelenstraat 2-8 Amsterdam, 020 5311777, www.leurope.nl