Noorse band gaat extravert tekeer

Geen wonder dat de organisatoren van het dubbelfestival Eurosonic-Noorderslag graag naar Kaizers Orchestra wijzen om hun streven naar de emancipatie van de Europese pop kracht bij te zetten. Deze Noorse zesmansgroep heeft na verschijning op Eurosonic, vorig jaar, in heel Europa aardig geboerd. Een uitverkocht Vera is lang niet vanzelfsprekend, zeker niet voor een band die consequent in het Noors zingt. Dat schept perspectieven voor verwante Nederlandse dwarskoppen als De Kift, Stuurbaard Bakkebaard, Krang en Meindert Talma.

Met zulke muzikanten heeft Kaizers Orchestra gemeen dat de verworvenheden van de Angelsaksische rock niet als het alfa en het omega gelden. Maar dat de band zulke invloeden niet mijdt is net zo vanzelfsprekend als het feit dat er aan de Noorse kusten ook wel eens olievaten aanspoelen, die prompt in het instrumentarium zijn ingepast.

Kaizers Orchestra gaat extravert te keer, zeker op het podium waar de blazers en strijkers van de plaat het laten afweten. In het feestgedruis vol Oost-Europees aandoende ritmes gaat de lichtelijk sinistere ondertoon van de platen een beetje verloren. Het debuut heet Ompa til du dør (`hoempa tot de dood'), de in maart te verschijnen opvolger Evig pint (`eeuwige pijn') en in de teksten schijnt een zekere zwarte oorlogsromantiek rond te waren. Iets daarvan schemert door in de langzame nummers waarmee de groep, gewaagd, de reeks toegiften afsluit.

Maar verder is het bal bij deze in pak gehulde groep, die vanwege de hoge tempo's de jasjes binnen een handvol nummers van de schouders laat glijden. Het gasmasker van toetsenman Helge Risa werkt al even vervreemdend als zijn spel: uit zijn harmonium pompt hij frivole, accordeon-achtige en zeer on-protestante klanken tevoorschijn, wellicht een link naar de Noorse folklore. Dat vloekt weer niet bij de verbeten voordracht van zanger en voornaamste liedjesschrijver Jan Ove Ottesen, die zelfs de voor de gemiddelde kaaskop hoogst abstracte Noorse teksten knap tot leven brengt.

Concert: Kaizers Orchestra. Gehoord: 29/1, Vera Groningen. Herh. 31/1, 013 Tilburg (festival Route 04); 1/2, Patronaat Haarlem.