Nieuwe zalen Musikverein Wenen

De Musikverein in Wenen, wereldberoemd om zijn `Gouden Zaal' waarin de Wiener Philharmoniker hun Nieuwjaarsconcert geven, krijgt in maart vier nieuwe kleine zalen die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt. Ze zijn de afgelopen jaren gebouwd in de kelderverdieping en onder het voorplein. Ook boven een metrostation naast de Musikverein is het gebouw uitgebreid met opslagruimten voor historische instrumenten en bladmuziek.

De nieuwe zalen, vooral bedoeld om met eigentijdse muzieksoorten een ander en jonger publiek te trekken, zijn de opvallendste onderdelen van een uitvoerig restauratie- en uitbreidingsplan voor het uit 1870 daterende concertgebouw.

De Musikverein ligt naast de Karlsplatz, zoals het Amsterdamse Concertgebouw (1888) aan het Museumplein ligt. Zowel Karlsplatz als Museumplein werd heringericht door de Deen Sven-Ingvar Andersson. Beide concertgebouwen werden ook door particulieren gesticht.

De uitbreiding van de Musikverein, die 22,7 miljoen euro kost, is ook deels betaald door particulieren. De Amerikaanse miljardair en kunstmecenas Albert Vilar fourneerde 5,8 miljoen. De Oostenrijkse regering en de stad Wenen droegen bijna 11 miljoen bij, muziekliefhebbers uit Wenen en daarbuiten voegen daar nog eens 5,8 miljoen aan toe. Wie bijvoorbeeld een `platina-bouwsteen' van 7.200 euro kocht, krijgt voortaan een voorkeursbehandeling en andere extra's, zoals consumptiebonnen voor tien glazen Sekt.

Om de nieuwe zalen bereikbaar te maken is de voorkant van de Musikverein flink verbouwd. Er zijn nieuwe trappenhuizen en liften aangebracht naar de twee gerenoveerde kelderverdiepingen. De nieuwe liften vergemakkelijken ook voor gehandicapten de toegang tot de bestaande zalen boven, de grote `Gouden Zaal' en de kleine `Brahmszaal'. Voor het publiek zijn garderobes en foyers verbeterd en uitgebreid, voor de musici zijn er meer kleedruimten. Ook kunnen zij de nieuwe zalen gebruiken als repetitielokalen. Aan de kant van de Bösendorferstrasse is een nieuwe lift geïnstalleerd om instrumenten naar de derde kelder te brengen, veertien meter onder de grond.

De belangrijkste nieuwe zaal is de tien meter hoge nieuwe Vilarzaal met 400 zitplaatsen. Daarin is een podium gebouwd met dezelfde afmetingen als in de `Gouden Zaal'. De Vilarzaal is geschikt voor kinder- en jeugdconcerten, evenementen met filmmuziek, concerten met jazz- en wereldmuziek en kinderopera.