Moordgasten: Moordaardig (Funkface, distr. BMG)***

Vorig jaar waren ze de sensatie van Noorderslag: De Moordgasten, twee puberende broertjes van 12 en 14 jaar, die een vette portie Nederlandstalige hiphop neerzetten. Vol jeugdig enthousiasme, dat ligt voor de hand. Een jaar later zijn Luke Nukem (Luuk Reinders) en Spijker (Martijn) 13 respectievelijk 15 en is de debuut-cd, in woordspelige Nederhop-stijl Moordaardig getiteld, een feit. De luisteraar zal eraan moeten wennen dat de baard nog niet in de keel van Luke, de rapper, is aangekomen en dat zijn belevingswereld die van de gemiddelde brugpieper uiteraard amper te boven gaat. Dan is er best lol te beleven aan fantasievolle lappen tekst als Ruimtereis (over een planeet vol hiphop) en Zandbak (over zeker zand- en oorlogsrijk territorium). Grote broer Spijker weet hoe hij een fijne, stuwende beat in elkaar moet knutselen en dat het helemaal geen kwaad kan om af en toe een blik gitaren open te trekken. Dat versterkt de band met Nederhop-pioniers Osdorp Posse tenslotte.