Meneer Van Dale wacht steeds korter

De complimenten voor de jaarcijfers gaan dit jaar naar ABN Amro. Niet vanwege de hoogte van de winst, want die wordt pas komende woensdag bekendgemaakt.

Nou ja, `pas'?

Nederlands grootste bank verdient de complimenten omdat zij er dit jaar in slaagt om de resultaten al 23 werkdagen na de oliebollen te publiceren. In vergelijking met een jaar eerder heeft ABN Amro de cijferpresentatie acht dagen naar voren weten te halen. Alleen ASML, producent van chipmachines, was als snelste rapporterende AEX-fonds niet meer in te halen. Dit bedrijf heeft slechts negen werkdagen optellen en aftrekken nodig en publiceerde al half januari de resultaten.

Een snelle cijferpresentatie heeft de laatste jaren de nodige status gekregen. Een concern met een complexe structuur en met verouderde informatiesystemen zal er nooit in slagen om snel met cijfers te komen. ABN Amro rangschikt vanaf 2000, toen de buitenwacht drie weken langer op de jaarcijfers moest wachten, alle activiteiten in drie `units'. Vóór die tijd moesten eerst nog allerlei landendirecteuren hun fiat voor de cijfers geven.

Philips komt al jaren de eer toe om als eerste, behalve met de jaarcijfers, ook met het jaarverslag te komen, al is de term annual report vanaf dit jaar beter op zijn plaats. Tot spijt van onder meer de Vereniging van Effectenbezitters moeten aandeelhouders van Philips Electronics het dit jaar (10 februari) voor het eerst met alleen het Engelstalige verslag doen.

De strijd om de rode lantaarn in het rapporteren is elk jaar weer spannend. KPN had de gewoonte om pas in maart met de resultaten te komen, maar het telecomconcern heeft in één jaar maar liefst tien dagen gewonnen en is daarmee in de middenmoot beland.

Uitgever VNU wacht tot 10 maart met het bekendmaken van de definitieve jaarcijfers, maar heeft halverwege december wel een zogeheten `trading update' de deur uitgedaan. Daarin worden de verdiensten ruwweg in kaart gebracht.

Fortis houdt het langer spannend. De Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar verklaarde in november `bevredigende jaarcijfers' over heel 2003 te verwachten en komt pas op 13 maart met de definitieve resultaten. Onder de grote beursfondsen in Brussel nog altijd goed voor een positie in de middenmoot. In Amsterdam goed voor een laatste positie, ware het niet dat Ahold nog altijd vertraagd is na de boekhoudfraude van vorig jaar. Pas op 19 april komt het supermarktconcern met de jaarresultaten. Geen accountant die zich daar nog laat opjagen.