Kamp stuurt Apaches naar Afghanistan

Het kabinet stelt zes Apache-gevechtshelikopters ter beschikking om de veiligheid te handhaven in Afghanistan. De toestellen maken deel uit van een detachement van 135 militairen dat een half jaar dienst gaat doen in het gebied.

Het detachement komt ter beschikking van de NAVO voor het werk van de International Security Assistance Force (ISAF) in Kabul. De toestellen worden gestationeerd op het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad en kunnen worden ingezet als snelle reactie-eenheid of voor het geven van luchtsteun bij operaties van eenheden op de grond. Ook zullen de helikopters dienst doen bij bewaking van konvooien.

Het detachement wordt samengesteld uit personeel van luchtmacht, landmacht en marechaussee. De ondersteuning is bedoeld voor een half jaar; de manschappen worden na drie maanden afgewisseld. De hoofdmacht vertrekt in maart.

Minister Kamp (Defensie) zei gisteren dat de risico's in het gebied waar de Apaches gaan opereren, een vak van zestig bij zeventig kilometer rond Kabul, acceptabel zijn. ,,We hebben dertig Apaches, niet om ze in het museum te zetten, niet om ze uit te lucht te laten schieten, maar om ze op verantwoorde wijze te gebruiken'', aldus Kamp.

De Nederlandse Apaches worden in principe niet ver buiten Kabul ingezet, terwijl het mandaat van de veiligheidsmacht ISAF is uitgebreid tot de noordelijke regio Kunduz. Minister Kamp: ,,Verzoeken tot inzet buiten de regio-Kabul zullen we op ad-hoc-basis bekijken. Maar wij hebben daarover zelf een rode kaart en kunnen het verzoek weigeren.''